VERTU

Zlato i safiri: Kako je propao kralj luksuznih smartfona?

05.08.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Simbol ekstravagancije među mobilnim telefonima Vertu u stečaju je. Luksuzna vanjština nije mogla sakriti tehnološki zaostale uređaje

Vlasnik proizvođača luksuznih mobitela Vertua Murat Hakan Uzan nije uspio spasiti tvrtku od bankrota. Vjerovnicima je ponudio isplatu tek 1,9 milijuna od 128 milijuna britanskih funti, koliko je tvrtka ukupno dužna.  

Zbog stečaja će biti zatvorena tvornica u Hampshireu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njenih će 200 zaposlenika ostati bez posla. Zasad će, čini se, biti zatvoren samo britanski pogon. Tvrtka bi trebala i dalje biti prisutna u Vijetnamu i drugim zemljama.

Sadašnji vlasnik, turski poslovni čovjek u izbjeglištvu u Parizu Murat Hakan Uzan, Vertu kupio u ožujku ove godine, nakon što je više puta promijenila vlasnika. 

Tvrtka je nastala 1998. pod okriljem Nokije. Finski div prodao ih je 2012. švedskoj tvrtci EQT VI za oko 175 milijuna funti. Od Šveđana ih je 2015. kupio kineski fond Godin Holding za nepoznat iznos, da bi prije nekoliko mjeseci za 50 milijuna funti završila u Hazanovim rukama.   

Prije tri godine zabilježili su 53 milijuna funti gubitka uz prodaju od 110 milijuna funti. Do 2015. su navodno prodali 450 tisuća uređaja diljem svijeta po prosječnoj cijeni od oko šest tisuća funti. 

Pionir luksuznog tržišta

Vertu je bio stjegonoša ideje kako luksuzni gadgeti imaju ogromno tržište. Dobro su procijenili kako će tržište malih prijenosnih mobitela tek eksplodirati. Računali su kako će biti ljudi spremnih platiti više kako bi se razlikovali od drugih po tome što će posjedovati ekskluzivan, vrlo skup mobitel.

Timovi vještih radnika ručno su sastavljali mobitele koristeći egzotične materijale kao što su nojeva i zmijska koža, plemeniti metali i drago kamenje.  Najjeftiniji model je od nehrđajućeg čelika i crne kože s jednom tipkom izrađenom od rubina. Skuplja izdanja nudila su tipke od crnog i zelenog safira, dijelove od 18-karatnog zlata... 

U cijenu uređaja je bila uključena mogućnost razgovora s osobom odgovornom za izradu mobitela, kao i 18 mjeseci pristupa osobnom pomoćniku za pitanja životnog stila koji bi vam bio na raspolaganju 24 sata dnevno sedam dana u tjednu bilo gdje u svijetu.  

Idila je kratko trajala

Isprva se činilo kako je procjena o velikom tržištu luksuznih telefona točna. Prvi model, Signature, na tržištu se pojavio 2002. godine. Potražnje je bilo dovoljno kako bi opravdala stvaranje više novih linija i uvođenje novih skupih luksuznih materijala 

Ali, idila je trajala dok su mobiteli bili jednostavni uređaji bez puno značajki i mogućnosti. Čim su na scenu stupili pametni telefoni, praćeni iznimno brzim tehnološkim razvojem, počeli su i problemi. 

Luksuzna i ekstravagantna vanjština skrivala je zastarjelu tehnologiju i softver koji nikako nisu opravdavali cijene koje su se kretale i po nekoliko milijuna kuna po uređaju. 

"Prije desetak i više godina Vertu je označavao najbolje i najekskluzivnije što se moglo pokazati u rukama bogataša. Bili su to skupocjeni mobiteli koji su svojim karakteristikama mogli parirati tadašnjim telefonima, ali kroz vrijeme su ostali samo statusni simbol ne prateći istovremeno i trendove koje su korisnici usvajali. 

Naprednim korisnicima su takvi telefoni oduvijek bili smiješni jer su bili vrlo često tehnološki zaostali. Istovremeno, na tržištu su se pojavile ekskluzivne inačice popularnih telefona poput iPhonea, čime je već tada bilo vidljivo da je utrka izgubljena. 

Trendovi se stalno mijenjaju i korisnici više ne žele istu marku. Očigledno, materijali poput kože, safira ili dijamanata nisu glavni mamac nego je potrebno ponuditi i neki dodatni cool faktor", rekao je tportalu Krunoslav Ćosić, IT novinar specijaliziran za mobitele.

Povratak će biti težak

Hakan Uzan će zadržati pravo na brand, dizajn i tehnologiju. Navodno namjerava ponovno podići posrnuli brand na noge. 

U nekim segmentima kombinacija luksuza i tehnologije funkcionira. Ali, to su obično uređaji i naprave čija se tehnologija ne mijenja preko noći (zvučnici Megatrend MKIII), u kojima su korišteni materijali koji daju kompetitivnu prednost (bicikl S-Works McLaren Venge) ili napravljeni po mjeri (MacBook Air Platinum). 

No, Ćosić vjeruje kako povratak na tržište za Vertu neće biti lak i jednostavan.

"Imaju velike dugove tako da će morati uložiti velika sredstva za povratak na tržište koji je moguć samo na 'velika vrata'.  Uspjeh bi mogli povratiti povezivanjem s nekim drugim brandovima, koji će dati dodatni polet cijeloj priči. 

Moraju biti inovativni jer više ne mogu letjeti na krilima stare slave, korisnici nisu vjerni svojem brandu kao što su bili prije 15-20 godina. Mladi bogataši su izbirljivi, a Vertu zvuči kao brand za starije bogate osobe", smatra Ćosić.

Bogataši žele statusni simbol, ali...

U zapadnim zemljama, kao i u Kini, mogu se vidjeti trgovine s luksuznim telefonima u kojima je najniža cijena za mobitel 30 tisuća kuna, ali u njima nema gužve. 

"Daleko od toga da bogataši ne žele imati takav telefon. Od svojih početaka još u '80-im godinama prošlog stoljeća, mobiteli su bili statusni simbol. Tako je i danas, ali se Android i iOS telefoni optočeni dijamantima ipak više traže od jednog Vertua koji se prekasno uključio u utrku i koji izgleda kao nešto iz daleke prošlosti. 

Primjer tvrtke koja se dugo godina uspješno snalazi u ovom segmentu je Porsche Design - oni uz različite ekskluzivne odjevne i nosive predmete nude i skupocjene mobitele", naglašava Ćosić.

Domaća krema više voli skupe satove

Inače, Hakan je pripadnik nekad u Turskoj moćne obitelji Uzan. Na vrhuncu su upravljali su konglomeratom koji se, između ostalog, sastojao od banke, više elektrana i telekom operatora Telsim, kupljenog novcem posuđenim od Nokije i Motorole.

Nakon što se zbog dot com sloma Telsim našao u financijskim problemima i nije mogao vratiti pozajmice vrijedne 2,7 milijardi američkih dolara Nokia i Motorola su tužile Uzanove i dobile odštetu vrijednu milijarde. 

Bio je to početak kraja. Tri godine kasnije turska je vlada zaplijenila više od 200 tvrtki u vlasništvu obitelji Uzan kako bi otplatila dug njihove banke Imar vrijedan gotovo 5,7 milijardi dolara.

Nekoliko članova obitelji, među kojima je i njena glava Kemal Uzan, dali su se u bijeg tvrdeći kako su postali metom političkog progona. Kako su tada pisali zapadni mediji, Francuska im je pružila politički azil. 

Ima li Vertuove mobitele netko u Hrvatskoj? Ćosić kaže kako je kod nas primijetio višestruko jeftinije kopije, bez ekskluzivnih materija kakvi krase originale. 

"Očigledno domaća 'krema' nije spremna izdvojiti iznos u vrijednosti skupocjenog sata koji će i za 20 ili 50 godina imati vrijednost. Mobitelima cijene vrlo brzo padaju, za razliku od satova', ocjenjuje Ćosić.

I sam je, kaže, u Kini nabavio kopiju koja mu služi za pokazivanje. Ćosić je, naime, vlasnik najveće zbirke starih mobitela u ovom dijelu svijeta pa je htio u nju uvrstiti bar kopiju, kad su originali već tako papreno skupi.