OVISNO O TRŽIŠTU

Nova Nokia mogla bi biti jeftinija nego što se očekivalo

01.08.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Nadolazeća mobilna perjanica finske tvrtke HMD Global pod imenom Nokia 8 definitivno stiže s vrhunskim tehničkim karakteristikama. Riječ je o uređaju koji će konkurirati iPhoneu 7 ili Galaxyju S8, no za širenje popularnosti trebat će igrati 'prljavo'

Nokia 8 bi, naime, trebala biti mnogo jeftinija od konkurencije. Ako je za vjerovati nekim izvorima online, uređaj bez pretplate mogao bi se prodavati oko 500 eura (oko 3.700 kuna). 

Igra s prodavanjem 'ispod cijene' nije posebno nova. Savladali su je brojni kineski proizvođači pametnih telefona, a možda je riječ o vrlo pametnom potezu ako se želi podignuti svijest o tom da brand Nokia u svijetu mobitela živi još jednom. 

Upitne cijene

S tim rečenim, valja imati na umu da su informacije oko cijene ovog uređaja uistinu posvuda u smislu točnosti. Analitičari vjeruju da je razlog tome i činjenica da će cijena uređaja ovisiti i o tržištu gdje se on prodaje. U neku ruku, to možda i nema smisla s obzirom da će cijene diljem Europe biti više-manje slične. U suprotnom bi svi koji vode računa o bankovnim računima jednostavno naručili uređaj iz druge zemlje - gdje je stvar jeftinija. 

Do službenog otkrivanja ostalo je kakvih dva tjedna (16. kolovoza) pa tako na konkretne informacije o cijenama, usprkos glasinama, valja pričekati. 

Vrhunske karakteristike

Kako je već ranije bilo riječi, Nokia 8 trebala bi biti prva perjanica tvrtke HMD Global, koja je do sada eksperimentirala tek s budžet-uređajima. Ako se neke od glasina o tehnikalijama i cijeni pokažu istinitima, Apple i Samsung bi mogli imati razloga za zabrinutost

Nokia 8 trebala bi imati QHD zaslon dijagonale 5,3", metalni okvir, dvostruki sustav kamerica (moguće uz Zeiss optiku) te naravno Qualcommov Snapdragon 835 čip uparen s 4GB ili 6GB radne memorije. 

Što onda čeka model Nokia 9 iz glasina?

Informacije o modelu Nokia 9 kao da su nestale. S početkom godine, kada je Nokia uz Qualcomm pokazivala prototipe i mogućnosti kamerica, činilo se kako će HMD Global ići na tržište s dva vrhunska modela uređaja. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, čini se kako će samo 'osmica' ugledati svjetlo dana do konca godine. 

S druge strane, Finci bi itekako mogli pružiti barem jedno iznenađenje za tržište. Nokia živi opet - a dok je teško govoriti o starim stazama slave, postoji velika mogućnost da bi barem kineska konkurencija mogla imati problema.