NOVA ZNAČAJKA

Rok se bliži, a jedna stvar je sigurna za novi iPhone

01.08.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Dosadašnje IT glasine vezane uz iPhone 8 uglavnom su bile bez posebnih dokaza. Tu i tamo bi se pojavio pokoji nacrt uređaja, na temelju kojih su nastali prekrasni koncepti - no ništa od tog nije službeno. Appleov softver iz gadgeta HomePod je po svoj prilici donio potrebne dokaze: iPhone će se otključavati licem, a stiže s golemim zaslonom tankih okvira

iOS developer Steve Troughton-Smith od ranije je poznat po čupanju detalja iz Appleovog softvera, a na meti se sada našao kod iz Appleovih pametnih zvučnika HomePod. On navodno otkriva kako će nadolazeći iPhone koristiti BiometricKit, platformu koja će poslužiti za analizu lica kroz infracrveni spektar, tj. otključavanje uređaja (a možda i plaćanja). 

Istovremeno je drugi developer, Guilherme Rambo pronašao u softveru i ikonicu koja sugerira da će sljedeći iPhone imati neobičan dizajn, gdje mu cijelu prednju površinu čini zaslon. Ovim dokazom potvrđena je glasina kako je tehnički nacrt uređaja iz svibnja ove godine bio točan. Jasno, pod uvjetom da se Apple jednostavno tek ne igra s onima za koje je znao da će kopati po softveru. 

Troughton-Smith i Rambo su do koda došli tako što je Apple, izgledno greškom, objavio kod koji čini firmware pametnog zvučničkog sustava HomePod. 

Developerski dvojac nije dao neke posebne detalje vezane uz TouchID čitač otiska prstiju. Hoće li on biti smješten sa stražnje strane uređaj, hoće li biti pod zaslonom ili će se Apple odlučiti na njegovo potpuno uklanjanje reći će tek vrijeme i eventualno dodatne informacije prije službenog otkrivanja.

Bilo kako bilo, ovo su do sada možda najbolji dokazi o tom što slijedi za barem jedan novi iPhone model koji bi se trebao otkriti na jesen. Ako 'osmica' i ne ugleda svjetlo dana po predstavljanju modela iPhone 7s i 7s Plus, šanse su da će se to odviti koncem tekuće ili početkom sljedeće godine. 

Vrijedi podsjetiti kako je usprkos pokušajima uspostave golemog opskrbnog lanca za nove tehnologije u nadolazećem uređaju Apple učinio mnogo toga (OLED zaslone će, npr. dobiti od više tvrtki), postoje glasine koje govore o tom kako će stvari u proizvodnji kasniti.