opasan podvodni piling

Zemljina kora uz obale Portugala ljušti se i prijeti potresima i tsunamijima

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 08.05.2019 10:25
  • Objavljeno 08.05.2019 u 10:25
Ideja o pilingu tektonske ploče nije nova, ali je prvi put ovako precizno objašnjena

Ideja o pilingu tektonske ploče nije nova, ali je prvi put ovako precizno objašnjena

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Riječ je o dosad nezabilježenom fenomenu. Problem je u tome što ovaj piling može stvoriti novu zonu subdukcije, područje u kojem se jedna tektonska ploča zabija ispod druge, objavljeno je na Općoj skupštini Europske geoznanstvene unije u Beču

Godine 1969. snažan potres magnitude 7,8 zatresao je zapadni Portugal i Maroko. Za njim se podigao tsunami u kojem je poginulo 13 osoba. Još razorniji potres isto je područje pogodio otprilike 200 godina ranije. Pritom je stradalo oko 100.000 ljudi, a grad Lisabon sravnjen je sa zemljom.

Dva potresa na istom mjestu tijekom nekoliko stotina godina nisu razlog za uzbunu. Ali ono što je zbunilo seizmologe je činjenica da su potresi nastali u relativno ravnim koritima oceana. Znači daleko od bilo kakvih rasjeda ili pukotina u Zemljinoj kori, gdje tektonske ploče prolaze jedna pored druge, oslobađajući energiju i uzrokujući potrese.

Ljušte se dva sloja tektonske ploče

Vrlo je izgledno da se tektonska ploča ljušti u dva sloja, objavila je skupina znanstvenika na Općoj skupštini Europske geoznanstvene unije, nedavno održanoj u Beču. Znanstvenici pretpostavljaju da se gornji sloj ljušti i odvaja od donjeg sloja.

Riječ je o dosad nezabilježenom fenomenu. Problem je u tome što ovaj piling može stvoriti novu zonu subdukcije, područje u kojem se jedna tektonska ploča zabija ispod druge, stoji u sažetku znanstvenog rada.

National Geographic piše da ljuštenje vjerojatno pokreće sloj koji upija vodu u sredini tektonske ploče. Taj je sloj mogao proći kroz geološki proces serpentinizacije, u kojem voda koja prodire kroz pukotine uzrokuje pretvaranje sloja u meke zelene minerale. Ovako transformirani sloj može prouzročiti dovoljno slabosti u ploči da se slojevi odvoje.

Kontinenti i oceani leže na golemim geološkim pločama različite veličine

Kontinenti i oceani leže na golemim geološkim pločama različite veličine

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

To je doista moguće, tvrde znanstvenici

Ideja o pilingu tektonske ploče nije nova, ali je prvi put ovako precizno objašnjena. Znanstvenici su hipotezu testirali dvodimenzionalnim modelima, a njihovi preliminarni rezultati pokazali su da je ovakva vrsta aktivnosti doista moguća.

Ovu hipotezu tek treba dokazati da bi doživjela recenziju u stručnom časopisu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!