NOVA PRAVILA

Zbogom raznovrsnim punjačima za mobitele? Europska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

22.09.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobitele

Europska komisija bi u četvrtak, 24. rujna, mogla predstaviti zakonski prijedlog koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektroničke uređaje.

Također bi bila zabranjena prodaja punjača u paketu s uređajima na području Europske unije.

Cilj je smanjiti stvaranje elektroničkog otpada, ponajprije onog vezanog uz pametne telefone, tablet računala, slušalice, kamere i zvučnike.

Zasad nije jasno zašto, ali čini se kako ista pravila neće vrijediti za e-čitače i bežične punjače, piše Tech Radar. Kao zajednički standard mogao bi biti predložen USB-C, koji je već 2018. godine bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodanih u Europskoj uniji.

U Komisiji se nadaju kako će, nakon provedene javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon stupiti na snagu tijekom 2024. godine. Nije izvjesno kako će do toga doista i doći, ali ovo je važan prvi korak prema ostvarivanju tog cilja.

Europski parlament je krajem siječnja 2020. godine izglasao rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

Proizvođači uređaja protive se ovim nastojanjima, koja su u raznim oblicima u Uniji prisutna već dulje od deset godina. Najglasniji među njima je Apple, koji uz iPhone i druge uređaje prodaje vlastiti konektor i utor za punjenje Lightning.