USPRKOS PRITISKU

Apple se neće tako skoro riješiti svog punjača, evo i zašto

28.01.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Čini se kako ćemo prije vidjeti potpuno bežični iPhone nego što se u Cupertinu prihvatiti USB-C

Europska unija pritišće proizvođače pametnih telefona na prihvaćanje standarda koji bi omogućili izradu i prodaju univerzalnog punjača koji bi mogao puniti bilo koji uređaj. Najveći među njima je Apple, u kojem koriste vlastitu tehnologiju Ligthning od 2012. godine.

EU time želi smanjiti količinu elektroničkog otpada i potrošačima olakšati živote, ali za Apple bi bila velika promjena ako bi Lightning morali zamijeniti podrškom za USB-C.

gadgeti za svačiji džep

Samopunjivi bežični punjači, pametni selfi štapovi, roboti... Ovo su najbolji dodaci za mobilne telefone koji smo vidjeli na CES-u

Pogledaj galeriju

Tijekom 2018. godine niz tvrtki - među kojima su bile Apple, Google i Samsung - dragovoljno su potpisale sporazum s EU o uvođenju modela pametnih telefona na europsko tržište koje je moguće puniti koristeći USB-C.

Kabeli koji s jedne strane imaju USB-C i drukčije komponente s druge strane bili su dozvoljeni, pa je Apple mogao nastaviti koristiti kabel koji kombinira Lightning i USB-C. Ali, u EU sad smatraju kako te mjere nisu otišle dovoljno daleko i kako su za to odgovorni proizvođači koji se drže svojih zaštićenih rješenja.

Apple nije izrijekom spomenut, ali su se jabučari ipak očitovali, ustvrdivši kako će prijedlog nove regulacije ugušiti inovaciju i naštetiti kupcima.

I bez pritiska Europljana već se neko vrijeme nagađa kako će u Appleu zamijeniti Lightning standardom USB-C. Navodno su već prošlogodišnji modeli iPhonea imali probnu inačicu s podrškom za USB-C.

Ipak, nekoliko je razloga zašto do zamjene vjerojatno neće doći uskoro.

Apple bi morao uništiti poslovanje vezano uz prateće uređaje za iPhone

Čitave kategorije dodatnih uređaja - od žičnih slušalica EarPods do punjača za auto - uvođenjem novog standarda bi postale beskorisne za buduće uređaje, što bi se negativno odrazilo i na proizvođače i na kupce, kao i povećalo količinu elektroničkog otpada.

To je vjerojatno i razlog zašto Apple ne mijenja tehnologiju punjenja često. A i inače nisu skloni promjenama ako za njih nemaju jako dobar razlog. Štoviše, u više su navrata propuštali uvrštati novije tehnologije u svoje uređaje (primjerice, NFC), bez obzira što su zbog toga zaostajali za konkurencijom.

Apple bi imao manju kontrolu nad iskustvom korištenja iPhonea

Korištenje vlastite tehnologije Appleu omogućava veći stupanj kontrole i nadzora standarda pri proizvodnji punjača, kabela i drugih dodataka. Prihvaćanje drugog standarda to bi moglo otežati, kao i postavljanje smjernica za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda.

Prije ćemo vidjeti iPhone bez utora nego s USB-C-om?

Apple je bio prvi veliki proizvođač smartfona koji je tri godine izbacio 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice. U više navrata su čelnici te tvrtke naznačili kako razvoj iPhonea ide u smjeru uređaja koji će biti u potpunosti bežičan, a pojavile su se i glasine kako bi prvi takav model mogli vidjeti 2021. godine, piše Business Insider.