NOVE MJERE

U EU se opet raspravlja o njemu: Što je to univerzalni punjač, kada stiže i zbog čega je važan?

14.01.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta nedavno su zatražili da u interesu zaštite okoliša i samih potrošača na neki način Komisija ubrza uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne telefone i druge prijenosne elektronske uređaje

Elektronički uređaji, kako stvari stoje, dolaze u različitim oblicima i s različitim funkcijama. Evolucija tehnologije i tržišta upravo tih uređaja s vremenom je dovela do situacije na koju su europske vlasti već nekoliko puta pokušale obratile pažnju. Konkretno - velik broj kompanija namjerno proizvodi jedinstvene priključke za punjenje koji su napravljeni da rade isključivo s njihovim proizvodima.

Ako nova direktiva urodi plodom, kroz neko vrijeme bismo u europskim dućanima mogli početi susretati uređaje koji koriste isti priključak za punjenje. Prije nego što doživimo tu elektroničku utopiju, europske vlasti će morati napraviti nekoliko koraka koji, prema svemu sudeći, uključuju sankcije kompanijama koje ih odbijaju slijediti. No prije nego što se bacimo u raspravu o tome zašto je univerzalni punjač dobro rješenje, bilo bi u redu da objasnimo o čemu se uopće radi.

Što je to univerzalni punjač?

Univerzalni punjač ili univerzalni priključak za punjač je konektor koji se može spojiti na bilo koji uređaj i omogućiti mu punjenje baterije. Trenutno dostupni punjači dolaze s priključenim kabelima koji koriste različite standarde, što kompanije opet nerijetko koriste kako bi dodatno zaradile. Nakon što korisnik izgubi kabel ili punjač, trenutno ima dvije opcije - kupiti original koji je nerijetko skup ili kupiti zamjenski.

Problem kod zamjenskih punjača je, pored činjenice da mogu biti loše kakvoće i ugroziti uređaj, to što ih proizvođači sve češće hardverski blokiraju i to pomoću posebnih čipova kojima osiguravaju da kupac koristi njihov originalni hardver. Drugim riječima - kompanije koje proizvode naše smartfone žele da kupujemo njihovu robu i ako mogu - na to nas prisiljavaju.

Mnogi političari i aktivisti tehnoloških sloboda protive se ovakvom razvoju događaja, a rezultat su inicijative poput one o kojoj upravo pričamo.

Zašto nam treba univerzalni punjač?

Prije nego što spomenemo neke dalekosežnije razloge, obratimo pažnju na onaj praktični - koliko ste se puta kao vlasnik Androida našli kod prijatelja koji, primjerice, koriste samo Apple uređaje i koji vam zbog toga ne mogu posuditi punjač ili ste se našli u kafiću gdje nemaju kabel za punjenje baš vašeg modela smartfona? Ovi problemi bi mogli nestati u slučaju donošenja odgovarajućih zakona.

Dalekosežne posljedice

Dalekosežnije posljedice uvođenja univerzalnog punjača će utjecati i na količinu elektroničkog otpada koji je svakim danom sve veći. Jedina negativna posljedica cijelog nastojanja bi, pored hrpe specijaliziranih punjača koji će završiti na smetlištu, biti pad zarade velikih tehno kompanija kompanija, na čelu s Appleom, koje zarađuju jako veliku količinu novca prodajom specijaliziranih kabela i punjača.

televizori, prevoditelji...

Najbolji od najboljih: Izabrali smo najzanimljivije uređaje koje smo prošloga tjedna mogli vidjeti na CES-u

Pogledaj galeriju

Negodovanje proizvođača

Razlog zbog kojeg Apple godinama odbija prelazak na tehnologije poput USB-C priključka pravda štićenjem svojeg softverskog i hardverskog ekosustava. Neki od njihovih argumenata uključuju opasnost za same uređaje i činjenicu da sami kupci traže ovakvu vrstu proizvoda, no Europski parlament takve odgovore tretira kao još jednu mjeru za odgađanje neminovnog. Premda američki proizvođač na mala vrata uvodi USB-C (kojeg koriste i mnogi drugi proizvođači), puno je izvjesnije da će njihovi budući uređaji koristiti novi priključak, nego da će trenutno dostupne mijenjati kako bi se prilagodile.

Prema našem mišljenju, vrlo vjerojatno ćemo dobiti nastavak koji Lightning priključak pretvara u USB-C ili, u ekstremnijem scenariju vidjeti prvi smartfon bez ijednog ulaza koji podržava samo bežično punjenje.

Kada zakon stupa na snagu?

Parlament bi o rezoluciji trebao glasati na nekoj od plenarnih sjednica tijekom proljeća, što znači da ćemo (ukoliko sve pođe po planu) konkretne rezultate njihovih nastojanja osjetiti najranije u drugom dijelu 2020.