SMARTFONI I EKOLOGIJA

Apple vrlo zadovoljan micanjem punjača iz pakiranja, objavili impresivne brojke

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 13:46
  • Objavljeno 19.04.2021 u 13:45
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Američki proizvođač je micanjem punjača iz kutije popularnog uređaja povećao zaradu i spasio okoliš. Kompanija projicira da je odstranjivanjem komponente dugoročno uštedila oko 870.000 tona metala

Apple je objavio da njihova odluka o micanju punjača iz kutije iPhonea 12 štedi 861.000 tona bakra, cinka i kositra. Manje pakiranje uređaja kompaniji je dozvolilo veći broj isporučenih uređaja, povećavši broj uređaja po kontejneru za čak 70 posto.

Kompanija je, prenosi Engadget, ovo objavila u sklopu izvješća o 'Napretku zaštite okoliša za 2021.' koji pokriva fiskalnu 2020. Apple je prošle godine smanjio ispuštanje CO2 sa 25.1 milijuna tona na 22.6 milijuna te reducirao potrošnju energije na 13.9 milijuna kWh.

  • +6
  • +3

iPhone 12 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Izvješće naglašava i velika nastojanja recikliranja materijala iz starijih iPhonea poput rijetkih metala, čelika i volframa. Kompanija spominje da metrička tona komponenti koje njihov robot Daisy iskopa iz recikliranih iPhonea sadrži jednaku količinu bakra i zlata kao 150 metričkih tona iskopane rudače. Apple također kaže da su ovim nastojanjima tijekom prošle godine smanjili količinu e-otpada za 39.000 metričkih tona.

Bilo je i priče o M1 čipu koji je napravljen da bude energetski učinkovitiji, dok je korištenje procesora u Macu Mini smanjilo njegov ugljični otisak za 34 posto. Prebacivanjem na energetski učinkovitiji adapter za napajanje, kažu iz Applea, iPad osme generacije troši 66 posto manje energije od one koju zahtjeva rejting Energy Star. Kompanija je tijekom prošlih 12 godina smanjila potrošnju energije svojih uređaja za preko 70 posto.

Nastojanja se protežu i do sustava dostave u kojem preko 110 dostavljača koristi 'čistu energiju'. 90 posto dostavljača je do prosinca prošle godine počelo koristiti tehnologiju koja smanjuje emisije usko povezane uz potrošnju panela - i to za preko 90 posto.

Izvješće također spominje nekoliko inicijativa o kojima već znamo, poput podatkovnih centara koji rade na obnovljivoj električnoj energiji, kao i nedavnoj investiciji od 200 milijuna dolara za izvlačenje ugljičnog dioksida iz atmosfere zarobljivanjem ugljika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!