androidi

Smartfon vam je stalno na punjaču? Poslušajte ove savjete

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 11.02.2021 10:02
  • Objavljeno 11.02.2021 u 07:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Današnji Androidi dolaze s masivnim ekranima i naprednim značajkama koje jako, jako brzo mogu isprazniti bateriju. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da iz vašeg omiljenog smartfona prije spajanja na punjač iscijedite apsolutni maksimum

Androidi su se promijenili - danas dolaze s tanjim profilom, svjetlijim ekranima, bržim procesorima, hrpom pozadinskog softvera i bržim internetom. Svi ovi faktori negativno utječu na životni vijek baterije, objašnjava PC Mag.

Što se softverskih solucija ovog problema tiče, Android zna biti kompliciran - svaki proizvođač ima svoju verziju operativnog sustava, što znači da dio značajki na jednom telefonu izgleda i radi na jedan način dok su na drugom skriveni ispod hrpe izbornika. Uzmemo li sve ovo u obzir, i dalje postoje načini na koje vašem Androidu možete produljiti radni dan.

Uključite način za uštedu energije

Ako mislite da vam baterija neće izdržati još tih nekoliko sati na poslu, uključite mod za uštedu energije (Power Saving Mode). Većina telefona nudi više od jedne metode uštede dok će Samsungov prosječni uređaj imati njih četiri. Mod visokih performansi (High Performance) troši više baterije pojačanjem svjetline ekrana i rezolucije dok optimizirani mod (Optimized mode) nudi kompromis između performansi i života baterije.

  • +1

Samsung Galaxy S20 FE 5G slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Medium power saving troši manje podataka i smanjuje svjetlinu ekrana, rezoluciju i performanse CPU-a. Prebacivanje na Maximum Power Saving vaš će uređaj svesti samo na esencijalne usluge i aplikacije.

Opcija vam je također i Adaptive power saving mode te pomaže automatski regulirati potrošnju dok vam je uređaj u džepu. Načinima za štednju na Androidu 10 pristupa se potezom prsta s vrha ekrana ili ulaskom u postavke.

Obratite pozornost na potrošnju podataka

Potrošnja podataka na mreži troši puno baterije pa predlažemo da, ako možete, koristite Wi-Fi. Telefon možete spriječiti od trošenja podatkovnog prometa na LTE-u gašenjem mobilnih usluga smještenih u brzim postavkama. Jedna prilično sigurna metoda je aktivacija moda za zrakoplov koji gasi sve mrežne aktivnosti osim spajanja na Wi-Fi. Vodite računa o tome da ćete, doduše, izgubiti pristup SMS-u i pozivima.

Imate AMOLED smartfon? Isprobajte tamni način rada

Tamni način rada izgleda jako lijepo i smanjuje pritisak na vaš vid, no ne troši manje struje osim ako koristite OLED ili AMOLED zaslon. Tamni način rada možete upaliti u brzim postavkama, kao i u pojedinim aplikacijama koje imaju odvojene izbornike.

Isključite aktivno praćenje

Značajke poput Bluetootha, NFC-a, Samsungovog phone visibilityja i drugih lokacijskih usluga jako dobro prazne vašu bateriju. Ako je želite poštedjeti toga, isključite ih sve dok vam ne zatrebaju.

Također nećete trebati program za glasovnu asistenciju. Ako vam je uključen Google Assistant, odite u njegove postavke i deaktivirajte ga. Kao prvo, time ćete donekle stati na prste Googleovom konstantnom špijuniranju vaših aktivnosti, a usput ćete uštediti pokoji postotak baterije. Ako imate Samsungov smartfon, obavezno isključite Bixby. Također razmislite o isključivanju rutinskih operacija koje pokreću procese što brzo troše bateriju.

Smanjite svjetlinu ekrana

Ekrani na smartfonima nikad nisu bili veći i svjetliji, no kako dijagonale i brojevi piksela idu gore, tako ide i njihova potrošnja energije. Uštedite na bateriji odlaskom u postavke i spuštanjem razine svjetline: oči i baterija bit će vam zahvalni. Ako ne želite ručno podešavanje svjetline, možete ju prepustiti smartfonu. Kad ste već u postavkama, smanjite vrijeme za automatsko gašenje zaslona i spasite nekoliko postotaka baterije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!