ublažavanje simptoma

Zašto neki imaju problema i mjesecima nakon što prebole koronu? Otkriće vezano za autoimune bolesti može pomoći

29.10.2020 u 10:10

Bionic
Reading

Postojeći testovi za otkrivanje autoantitijela mogu ukazati kome bi među bolesnicima s COVID-om 19 lijekovi za lupus i reumatoidni artritis mogli pomoći pri ublažavanju simptoma

Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je u pacijentima koji su preboljeli COVID-19 autoantitijela nalik onima kakve je moguće naći u pacijentima s lupusom i reumatoidnim artritisom.

  • +2
Testiranje na koronavirus na parkiralištu Velesajma Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

To je znak kako se njihov imunološki sustav okrenuo protiv njihovog tijela i počeo napadati genetski materijal njihovih stanica umjesto koronavirusa, što može pogoršati stanje kod težih oblika bolesti COVID-19, ali i objasniti zašto pojedini pacijenti još mjesecima imaju zdravstvenih problema nakon što su ju preboljeli.

Otkriće bi moglo pomoći i pri liječenju. Postojeći testovi za otkrivanje autoantitijela mogu ukazati kome bi među bolesnicima s COVID-19 lijekovi za lupus i reumatoidni artritis mogli pomoći pri ublažavanju simptoma. Naime, za te bolesti još ne postoji lijek.

Rezultati istraživanja su objavljeni na web poslužitelju MedRxiv, gdje čekaju na službenu objavu.

Već je mjesecima poznato kako koronavirus može napraviti kaos u imunološkom sustavu oboljelih. Deksametazon, steroidni lijek kojeg su dali američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, pokazao se učinkovitim kod pojedinih pacijenata s težim oblicima bolesti kako bi se suzbila prekomjerna reakcija imunološkog sustava, piše New York Times.