INTERAKTIVNOST NA SVAKOM UGLU

Zašto ne biste sprejem napravili vlastite površine osjetljive na dodir?

14.05.2017 u 07:08

Bionic
Reading

Većina površina osjetljivih na dodir s kojima se ljudi danas susreću vezana je uz ravne površine poput zaslona na mobilnim uređajima. Što kada biste mogli iskoristiti bilo koju površinu za kakvu interakciju s računalima?

Electrick je jeftino rješenje koje su otkrili istraživači sa sveučilišta Carnegie Mellon. Njihov sprej omogućuje bilo kome da kreira površine ili čitave objekte osjetljive na dodir uz solidnu razinu preciznosti. S obzirom na to da je riječ o spreju, nije uopće bitno kakvog je točno oblika predmet koji se želi pretvoriti u interaktivnu podlogu, a pripadajući softver će bez problema razaznati gdje se nalazi prst i kuda putuje po površini. 

Jedini drugi dodatak potreban za funkcioniranje su, naravno, minijaturne elektrode smještene u kontakt s obojenom površinom. Mogućnosti primjene su virtualno neograničene, navode istraživači. Pored primjera gdje je zaštitno kućište mobitela moguće učiniti osjetljivim na dodir za različite funkcije, stvari mogu ići i do druge elektroničke opreme pa i volana automobila: 

Electrick: Low-Cost Touch Sensing Using Electric Field Tomography Autor: Yang Zhang, Gierad Laput, Chris Harrison

Istraživački tim je demonstrirao kako stvar uistinu radi i da je njihova tehnika kompatibilna s uobičajenim proizvodnim metodama.

'Naša tehnika može donijeti osjetljivost na dodir i interaktivnost na brzo izrađene predmete, uključujući one koji su napravljeni laserom ili 3D ispisom. Kroz niz istraživanja i ilustrativne primjere demonstrirali smo kako Electrick može omogućiti nove interaktivne prilike na raznolikom skupu objekata i površina koje su prethodno bile tek statične', navode istraživači. Štoviše, navode da nije potrebno koristiti tek sprej u proizvodnji, već se njihov vodljivi materijal može integrirati u objekte dobivene 3D ispisom, u čemu bi brojni proizvođači mogli vidjeti priliku...

I dok je stvar očito korisna, pitanje je kada će ugledati svjetlo dana u komercijalnom izdanju. Za takvo što istraživački tim će morati povećati osjetljivost. Interaktivne površine dobivene sprejanjem imaju preciznost detekcije dodira od 99 posto, no po pitanju preciznosti gdje je točno taj dodir, stvari variraju gotovo za jedan centimetar u prosjeku. 

Stoga su odlučili razvijati stvari dalje i već sada u pripremi imaju Electrick nove generacije s manjom kontrolnom pločom i lakšim postavljanjem. 

Electrick tehnologija objašnjena na konferenciji Autor: Future Interfaces Group