30% MANJE UDARA

Zašto je doručak važan i kada treba jesti?

24.07.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Ako želimo očuvati zdravlje srca ne smijemo preskakati doručak, pokazalo je novo američko istraživanje

Studija predstavljena u časopisu Circulation provedena je na velikom uzorku od gotovo 27.000 ljudi u dobi od 45 do 82 godine. Rezultati su pokazali da je rizik srčanog udara i smrti uzrokovanih bolestima srca za 27% veći kod osoba koje ne doručkuju. Tijekom studije u kojoj su sudionici praćeni kroz 16 godina zabilježeno je više od 1.500 srčanih udara i smrtonosnih zatajenja srca. Istraživači iz Harvard School of Public Health kažu da organizam mora uložiti poseban napor kako bi funkcionirao bez vitalnog jutarnjeg obroka. Upozoravaju da ljudi koji preskaču doručak pojačavaju svoju glad, a time i sklonost većim obrocima koji uzrokuju nagle skokove u razinama šećera u krvi. Ovi skokovi pak mogu uzrokovati dijabetes, visoki krvni tlak i visoke razine kolesterola, ključne čimbenike koji vode do srčanog udara. Doručak nam također omogućuje da odolimo nezdravim slatkim zalogajima prije ručka.

Izbjegavajte slatke zalogaje

Jutarnji obrok, ali i njegov sastav važni su za određivanje razina šećera u krvi tijekom cijelog dana. Naime, ako jedemo nešto od cjelovitih žitarica s malo masnoća i proteina, šećer u krvi će nam rasti i padati polako. Jako zaslađeni zalogaji naglo podižu razine šećera koje potom vrlo brzo padaju do previše niskih razina pa ponovno osjećamo glad. Tako se stvara krug prenajedanja brzom hranom.

Poslijepodnevni obrok za obnovu goriva

Nutricionistica Adelle Davis 60-ih je godina prošlog stoljeća popularizirala mantru: 'Doručkujte kao kraljevi, ručajte kao prinčevi, a večerajte kao siromasi'. Zašto? Ključna ideja ove preporuke jest da jedemo najviše u onim dijelovima dana kada planiramo potrošiti najviše energije. U većini europskih zemalja najveći obrok jede se rano poslijepodne - za ručak.

Lagano za večeru

Činjenica je da ćemo kalorije sagorjeti bez obzira na trenutak u kojem smo ih pojeli. To znači da nije strašno ako jedemo navečer. Međutim, nakon večere smo manje aktivni, a kalorije koje ne potrošimo uglavnom se pretvaraju u masnoće. Osim toga svaki obrok podiže razine šećera i inzulina pa je teže zaspati. Dakle, preporučuje se da posljednji obrok u danu bude najlakši te da ga pojedemo barem tri sata prije odlaska u krevet.