DIZAJNERSKI BISER

Žarulja koja gori i kad nema struje

24.09.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Kad nestane struje, najčešće posežemo za svijećama ili ručnim svjetiljkama. No što kada biste i dalje mogli imati osvijetljenu prostoriju zahvaljujući 'baterijskoj' žarulji?

Klasične žarulje s žarnom niti polako ali sigurno zamjenjuju štedne, halogen ili LED-žarulje. No sve te žarulje rade samo ako u prostoriji u kojoj se nalaze ima električne energije.

U njujorškom Muzeju moderne umjetnosti kupiti se mogu žarulje koje će svijetliti i kad nema električne energije, a u slučaju potrebe mogu se koristiti i kao ručne svjetiljke.

'Bulb Flashlight' je LED-žarulja koja tijekom rada puni bateriju koja se skriva u njezinom tijelu.

Iako na prvi pogled izgleda poput bilo koje žarulje od 40W i može trajati do 60 tisuća sati, u kombinaciji s teleskopskom ručkom pretvara se u ručnu svjetiljku koja može svijetliti još tri sata.

'Bulb Flashlight' osmislio je dizajner Lin Guohui 2012., a kupiti se može u samom Muzeju, ali i putem interneta za ne malih 45 dolara (254 kune) po komadu.

Možda nije potrebno zamijeniti baš sve žarulje u stanu ovakvim 'baterijskim' žaruljama, ali to ne znači da vam jedna ili dvije ne bi mogle dobro doći u trenucima kad nestane električne energije.