KAKAV POTHVAT

Youtuber pretvorio kamionet u printer uz pomoć programiranja i Raspberry Pija

01.07.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Youtuber Ryder Damen došao je na ideju, promatrajući kamione kako farbaju oznake na cesti, pretvoriti ih u velike printere koji zasad koriste samo vodu

Mnogi ljudi vole Raspberry Pi zato što se njima toliko toga može napraviti. Pa i pretvoriti kamionet u matrični pisač.

Youtuber Ryder Damen (koji vodi kanal Ryder Calm Down) koristi Raspberry Pi za kontrolu svog 'pisača' iz kućne radinosti, a on se sastoji od kamioneta, vode i cijelog niza opreme za ispisivanje poruka na tlo.

Damen to naziva 'pisanjem po nebu, ali na cesti'. Na ideju je došao promatrajući kamione kako farbaju oznake na cesti.

Šperploča i kuka za prikolicu čine okvir opreme, sa solenoidima, ventilima i crijevima koji se montiraju na drvo kako bi poslužili kao dijelovi pisača.

Solenoidi kontroliraju ventile - kada se na njih dovede struja od 12 V, oni se otvaraju. U međuvremenu crijeva provode vodu od središnje točke (pumpe i kante pune vode) do svakog ventila.

Cijelim sustavom upravlja Raspberry Pi povezan sa svakim ventilom preko releja i solenoida.

Damen je na uređaju napravio web stranicu na kojoj možete upisati željenu poruku i odabrati brzinu ispisa. Poruka se zatim pretvara u sliku, analizira i dijeli na segmente na temelju broja ventila na kamionu.

Računalni kôd određuje nalazi li se svaki ventil u području koje se smatra svijetlim ili tamnim: ako je tamno, ventil izbacuje vodu. Ako svijetli, ostaje isključen.

Računalni kôd za projekt sada je dostupan na GitHubu, piše PC World.