U STOTOJ GODINI ŽIVOTA

Umro je John Goodenough, tvorac litij-ionske baterije

27.06.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Goodenough je odigrao ključnu ulogu u evoluciji laptopa, mobilnih telefona i električnih vozila

Sveučilište Texas u Austinu potvrdilo je da je dr. John Goodenough, koji se smatra tvorcem litij-ionske baterije, preminuo u dobi od 100 godina. Iako možda niste čuli za njega, on je odgovoran za evoluciju mobitela, prijenosnih računala i električnih vozila.

Istraživači su i prije ispitivali potencijal litijevih baterija. Dr. M. Stanley Whittingham je, naprimjer, izradio dizajn koji kombinira litij s titanijevim disulfidom. Međutim Goodenough je postigao velik napredak 1980., dok je bio na Sveučilištu u Oxfordu. Napravio je katodu sa slojevima litijeva i kobalt oksida, a koja je proizvodila jači napon uz uvelike poboljšanu sigurnost. Imala je mnogo veći kapacitet od olovnih baterija (koje se koriste u automobilima), kao i nikal-kadmijevih (koje se nalaze u mnogim prijenosnim elektroničkim uređajima).

Tehnologija nije procvala sve dok dr. Akira Yoshino nije maknuo sirovi litij u korist sigurnijih litijevih iona. Znanstvenik je proizveo praktičan dizajn za Asahi Kasei Corporation, a Sony je 1991. isporučio prvu punjivu litij-ionsku bateriju prilagođenu potrošačima. Ostatak priče je poznat - poboljšana izvedba omogućila je mobilne uređaje kakvi do tada nisu bili ni zamislivi. Mobiteli i prijenosna računala postali su elegantniji, brži i dugotrajniji, a električni automobili konačno su bili održivi, piše BBC.

Goodenough je, međutim, bio odgovoran za mnogo više od mobitela i laptopa. Tijekom svog boravka na MIT-ju 1950-ih i 1960-ih pomogao je u razvoju tehnologije koja će postati memorija s izravnim pristupom (RAM), kakvu vidite u mnogim računalnim proizvodima. Rutinski je dijelio patente s kolegama te je također bio aktivan istraživač u svojim devedesetima. Sve do prije nekoliko godina razvijao je baterijsku tehnologiju sljedeće generacije koja je obećavala revolucionarne performanse za obnovljivu energiju i električna vozila.

  • +8
John B. Goodenough, tvorac litij-ionske baterije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: University of Texas

Iako relativno nepoznat u javnim krugovima, Goodenough je dobio priznanje za svoj rad. Dodijeljena mu je, među ostalim, Nobelova nagrada za kemiju 2019. i Američka nacionalna medalja za znanost 2011.

Premda industrija polako napušta litij-ionske baterije, uvjereni smo da suvremeni tehnološki krajolik ne bi bio ono što jest bez Goodenoughovih nastojanja.