RAFINIRANOST I BRZINA

Xiaomi Mi 5 će poremetiti planove Appleu, Samsungu i ostalima

24.02.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Možda tek treba proslaviti šesti rođendan u travnju, no mlada kompanija Xiaomi itekako je spremna na sučeljavanje svojih uređaja s bilo kojim drugim proizvođačem na tržištu. Dok dominiraju kineskim tržištem, velike napore ulažu u svoje globalno širenje. Tome bi trebala pomoći i svježe predstavljena perjanica Xiaomi Mi 5, koja u svojim iznutricama krije najbolje dostupne tehnologije

Xiaomi Mi 5 je 5,15-inčni uređaj koji u sebi krije najsnažniji Qualcommov čip, Snapdragon 820. U Xiaomiju su posebno ponosni na to što su zahvaljujući suradnji s Qualcommom iz čipa 'izvukli sve što se moglo izvući' po pitanju mogućnosti. To uključuje i Quick Charge 3.0 brzo i optimizirano punjenje. Prema Antutu V6.0.4 testu, Xiaomi Mi 5 'pokupio' je 142.084 boda, što je uistinu impresivno.

U odnosu na problematični 'vrući' Snapdragon 810, čip s oznakom 820 se oslanja na novija i bolja rješenja. Njega čine četiri Kryo 64-bitne CPU jezgre na radnom taktu do 2,2GHz, izvedene u drugoj generaciji 14-nanometarskog proizvodnog procesa. Xiaomi je s Qualcommom za vrijeme predstavljanja izjavio kako su performanse u praksi udvostručene, a uz 50 posto optimiziraniju potrošnju baterije. Isto vrijedi i za integrirani GPU, Adreno 530, koji je 40 posto brži od prethodnika, uz 40 posto bolju energetsku učinkovitost. Usprkos majnoj potrošnji, Xiaomi Mi 5 u testovima ostvaruje dvostruko bolje GPU rezultate u 3D testovima od prošlogodišnjih perjanica poput Galaxyja S6 i Huawei Mate 8.

No, čip je tek jedan dio uređaja. 4GB integrirane radne memorije je LPDDR4 u dvokanalnoj izvedbi, čime se ostvaruju dvostruko bolji rezultati u odnosu na prethodne generacije radne memorije. Bivši Googleov službenik Hugo Barra na pozornici u Barceloni je otkrio i kako su eMMC 5.0 memorije u uređajima dosegle svoju maksimalnu (teoretsku) brzinu te da je vrijeme za nešto drugo. Xiaomijeva perjanica Mi 5 stoga stiže sa sljedećom generacijom memorije namijenjene spremanju podataka - UF 2.0, a koja može osigurati prijenos do 450MB/s.

Xiaomi se posebno hvali i korištenjem najmodernijih baterijskih paketa pa izuzetak nije i njihova najnovija mobilna perjanica. U kućište debljine svega 7,25 milimetara i mase tek 129 grama smjestili su paket od 3.000mAh.


Štedilo se nije ni na kamerici. Nju čini Sonyjev novi IMX298 senzor od 16MP, uz PDAF autofokusni sustav te DTI tehnologiju izoliranja piksela. On je uparen s optičkom stabilizacijom slike koja funkcionira izvrsno neovisno o udaljenosti snimanog materijala, a koliko je stvar učinkovita demonstrira i video kompanije:

Xiaomi se u posljednje vrijeme posebno bavi i tehnologijama vezanim iz zaslone uređaja. Do sada su osigurali čak 21 patent, a njihova nova perjanica koristi najbolje iz svijeta LCD-a, uz više no prihvatljivu razlučivost od 1.920 puta 1.080 piksela. Kućište od zakrivljenog '3D stakla' ili posebno izvedene keramike kao opcije krije još i senzor za čitanje otiska prsta. Bit će dostupno u tri boje, bijeloj, crnoj i zlatnoj, a dizajnerske smjernice su preuzete iz prošlogodišnjeg modela mi Note te dorađene za manji uređaj i integraciju svih komponenti.

Sa softverske strane priče, Xiaomi Mi 5 krasi MIUI 7 sučelje izvedeno povrh Androida u verziji Marshmallow 6.0. Za mnoge najbitnija stavka je cijena - a Xiaomi je po svoj prilici i tu spreman osvojiti srca potrošača - barem u Kini.

Očekivana cijena za top model, nazvan Mi 5 Pro, koji u sebi sadrži Snapdragon 820, 4GB RAM-a te 128GB radne memorije uz keramičku površinu, iznosi tek 380 eura (preračunato iz 2699 RMB). Korisnici će, naravno, imati mogućnost odabira nešto 'staloženijeg' modela s 3GB RAM-a te 32GB spremišnog prostora, uz cijenu od cca 280 eura. Dostupnost u Kini se očekuje već od 1. ožujka, a za globalna tržišta Xiaomi je tek rekao 'vrlo brzo' bez detalja.

RTL Autor: RTL