TRAŽI SE RECENZENT

Wikipedija u obračunu s dezinformacijama na hrvatskom: Objavili oglas za novo radno mjesto

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.01.2021 10:46
  • Objavljeno 13.01.2021 u 10:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Novi suradnik će raditi sve - od čitanja prijava korisnika, istraživanja istinitosti sadržaja i pronalaženja dezinformacija do stvaranja preporuka za zaštitu hrvatske verzije Wikipedije od organiziranih kampanja za dezinformiranje

Wikipedija, kao otvorena internetska enciklopedija, danas sadrži desetke milijuna članaka napisanih na preko tristo jezika, a jedan od njih je i hrvatski.

Lokalna inačica digitalne enciklopedije godinama je nažalost bila i platforma informacijama koje zastranjuju od povijesnih i znanstvenih činjenica, pogotovo ako su vezane uz politiku. Wikipedija je raspisala natječaj za radno mjesto Disinformation evaluatora, odnosno osobe zadužene za procjenjivanje dezinformacija u hrvatskom kutku enciklopedije.

Zadatak potencijalnog suradnika bit će istraživanje dugogodišnje zabrinutosti vezane uz sadržaje web enciklopedije na hrvatskom, kao i političkih motivacija njezinih lokalnih administratora koji su, čini se, podložni širenju dezinformacija i zavaravajućih informacija.

Radno mjesto bit će otvoreno od veljače do lipnja 2021. Privremeni zaposlenik će preko ugovora biti dio pravnog tima zaklade Wikipedija, to jest njenog odjela za upravljanje povjerenjem i sigurnošću u području lažnih informacija. Tako će novi suradnik raditi sve od čitanja prijava korisnika, istraživanja istinitosti sadržaja i pronalaženja dezinformacija do stvaranja preporuka za zaštitu hrvatske verzije Wikipedije od organiziranih kampanja za dezinformiranje.

Što se traži?

Wikipedija od potencijalnih kandidata traži kritičko mišljenje, iskustvo u temama koje su česte mete pokušaja plasiranja netočnih informacija i konačno - izražene komunikacijske vještine, kao i mogućnost sagledavanja šire slike i empatije. Za kraj, od fact checkera traži se tečno poznavanje hrvatskog jezika.

Ako nalazite sebe u ovom opisu i želite popraviti stanje na hrvatskoj Wikipediji, više informacija i prijavu za posao možete pronaći ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!