CES U LAS VEGASU

Koji im je bio cilj? Ovo su najčudniji proizvodi ovogodišnjeg tech sajma u SAD-u

15.01.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Od sjedala za bide koje šalje podatke Googleu do televizora koji je proziran samo zato jer to može, ovo su neki od najčudnijih gadgeta i uređaja predstavljenih na ovogodišnjem CES-u

Tehnološka industrija obožava inovaciju - do te mjere da im je prije svega cilj prodati novu ideju. Prijedlozi uvijek moraju biti brzi i agresivni zato što, pretpostavljamo, ako imate više od jedne sekunde da razmislite što to zapravo gledate, možda nećete impulzivno posegnuti za kreditnom karticom.

Koliko god proizvodi na sajmu CES 2024 u Las Vegasu mogli biti impresivni, toliko mogu podbaciti i polazati svoje fatalne zaostatke.

LG-jev bežični prozirni OLED TV

LG je na CES došao pokazati 77-inčni bežični 4K OLED TV koji je iz nekog razloga proziran. Možete reproducirati snimku pjevača, akvarija ili drugih stvari u obliku čuvara zaslona, no postavlja se pitanje koja je druga primjena ove tehnologije? Prozirnost nije sjajna stvar za gledanje televizije, što znači da se TV isporučuje s crnom pozadinom na izvlačenje pomoću koje vaš prozirni TV prestaje biti proziran.

Ovaj bi se proizvod u teoriji mogao koristi kao reklamni zaslon ili kao instalacija u muzeju ili poslovnom uredu. Pitanje koje ostaje je zašto potrošiti toliko novca na TV čija je ključna značajka prepreka pravilnom funkcioniranju?

Kohler PureWash E930 sjedalo za bide

Kohlerovo sjedalo za bide duboko je integrirano s Alexom ili Google Homeom. Zašto biste, uzmemo li ovo u obzir, potrošili više od dvije tisuće eura kako biste Amazonu ili Googleu dali detaljan uvid u vaše navike u kupaonici?

Lockly Visage pametna brava sa skenerom za lice

Locklyjeva pametna brava Visage koristi prepoznavanje lica kako bi omogućila pristup vašem domu, otvarajući vrata ako primijeti da se približavate. Ostavljajući po strani užasne implikacije pametnih brava na privatnost i sigurnost, kao i činjenicu da je riječ o vrsti uređaja koju ne biste trebali spojiti na internet, ova cijela ideja je suluda.

Zašto biste nešto tako važno kao što je pristup vašem domu prepustili hirovima senzora ili neke neprovjerene naprave?

Urtopijin e-bicikl koji podržava ChatGPT

Urtopia Fusion je e-bicikl opremljen baterijom od 540 Wh koja obećava domet od 120 km, snažnim motorom sa srednjim pogonom i vilicama sa zračnim ovjesom. Također je, iz nekog razloga, opremljen ChatGPT-om koji će vam, kako tvrtka kaže, omogućiti da 'razgovarate' sa svojim biciklom.

Njegov prilagođeni pomoćnik će vam, kada se to od vas zatraži, pomoći da 'istražite nove rute', 'dobijete informacije u stvarnom vremenu' pa čak i da se 'uključite u zabavne razgovore'. Zašto bi itko želio razgovarati sa svojim biciklom kad se mora usredotočiti na vožnju?

Hyundai S-A2 koncept zračnog taksija

Hyundai je pokazao novi koncept zračnog taksija koji će, kako se nada, voziti ljude na kratke skokove do 64 kilometra. Može postići maksimalnu brzinu od 193 kilometara na sat i vjerojatno nikada neće doživjeti javnu primjenu. Engadget postavlja pitanje zašto bi se inženjeri morali mučiti prilagođavati ostatak svijeta stroju koji, u slučaju nezgode, može počiniti vrlo veliku štetu.