TEHNO RECENZIJa

[FOTO] Testirali smo moćni iPhone 14 Pro Max: Munjevito brz i učinkovit, a tu su i dobrodošla osvježenja

05.10.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Najnoviji predstavnik Appleove serije Pro, što nikoga ne iznenađuje, donosi ključna osvježenja koja će definirati buduće generacije popularnog mobilnog telefona

Apple je predstavljanjem najnovijih mobilnih uzdanica za sezonu 2022./2023. još jednom učvrstio poziciju kralja iteracije. Njihov najskuplji model iPhone 14 Pro Max dolazi s očekivanom plejadom nadogradnji, kao i nizom stvari koje čekamo već jako dugo te koje smo, u većini slučajeva, već vidjeli kod drugih proizvođača. Unatoč tome, Apple je primjenu ovih tehnologija učinio zanimljivom zahvaljujući dizajnu. Njihov najskuplji i najveći telefon donosi niz bitnih dodataka koji zahvaljujući jako dobrom softveru i (vrlo) moćnom hardveru zaokružuju cjelinu, a nju je jednako lijepo koristiti koliko i gledati.

Sve po starom, ali...

I dalje iPhone 14 Pro slijedi doktrinu 'ako nije pokvareno, ne popravljaj', pažljivo zadržavši stvari koje ljudi vole i dodavši one koje će voljeti. Ove smo godine tako dobili nekoliko tehnoloških poboljšanja koja uz pomoć softvera zaokružuju iPhone 14 Pro Max kao vrlo dobar smartfon. Za početak, ekran 6.7 OLED adaptivne brzine osvježenja od 1 do 120 Hz ovaj put dolazi sa suludim osvjetljenjem od 2000 nita, što ga čini čitljivim i na najintenzivnijem dnevnom svjetlu.

  • +5
iPhone 14 Pro Max - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Drugi dodatak je always-on prikaz koji na zgodan način zatamnjuje pozadinsku sliku uz spuštanje brzine osvježenja zaslona na 1 Hz, odnosno jednu sličicu u sekundi. Telefon također putem sustava Find My može prepoznati kad ste dovoljno udaljeni od njega i po potrebi u potpunosti ugasiti ekran.

Dynamic Island

Treća stvar o kojoj svi govore redizajniran je zubić sa softverskom značajkom nazvanom Dynamic Island. Urez na vrhu ekrana zamijenjen je izrezom u obliku pilule koji je tijekom korištenja telefona okružen ugašenim pikselima te se, ovisno o tome što koristite, širi i oblikuje u, recimo, otok za FaceID tijekom kupnje, indikator aktivnosti raznih aplikacija ili minijaturni sustav za prebacivanje među raznim dijelovima sučelja. Sve je ovo, naravno, popraćeno diskretnim i slatkim animacijama koje će, uvjereni smo, biti kopirane na brojnim Androidima.

Kamere

Četvrti znameniti dodatak na novom iPhoneu su stražnje kamere. Glavni je širokokutni senzor, ovaj put pojačan s 12 na 48 MP, a preostale dvije kamere imaju osjetno veću aperturu, pa shodno tome daju brže i učinkovitije rezultate pri snimanju u slabim uvjetima osvjetljenja. Tim rečeno, kvaliteta fotografija nije bog zna koliko bolja od one koju smo susreli kod iPhonea 13 Pro te do izražaja dolazi tek pri snimanju u RAW modu, što će, uvjereni smo, uglavnom koristiti fotografi.

Čini se kao da Apple nije imao dovoljno vremena da softver prilagodi hardveru, u smislu da ovdje nemamo dramatičan skok u kakvoći slika (koje su i dalje u rezoluciji od 12 MP), već nešto što će s pojačanim softverom u jednom trenu polučiti još boljim fotografijama. Na koncu, iPhone 14 Pro Max ima jako dobru kameru koja uz potporu novog čipa A16 Bionic i boljih objektiva može snimati jako lijepe slike i vrlo stabilan video.

  • +5
iPhone 14 Pro Max - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Konačno, tu su i poboljšani senzori koji mogu prepoznati sudar. Nismo ih testirali iz očitih razloga, tako da po tom pitanju jednostavno moramo vjerovati na riječ Appleu i liku koji je razbio automobil samo da bi isprobao radi li ta funkcija.

Što se performansi uređaja tiče, tu se nema baš puno toga pisati - iPhone 14 Pro je munjevito brz i učinkovit uređaj čiju metalno-staklenu konstrukciju krasi blistav i kontrastni ekran, kao i glatko sučelje koje donosi popularne aplikacije poput još boljeg iMessagea i Apple Paya.

Smartfon dolazi sa praktički istom baterijom kao i njegov prethodnik, s time da se zahvaljujući energetski učinkovitijem hardveru iz njega može izvući dulji radni vijek. iPhone 14 Pro Max s jednim punjenjem može izdržati 11 sati videa, 19 sati surfanja i 10 i pol sati 3D gejminga. Što se punjenja tiče, žicom se na punjaču od 20 W ili više do 50 posto kapaciteta puni za oko pola sata te podržava magnetski pak MagSafe kojim se bežično puni na snazi od 15 W.

Cijena

Recimo samo da ćete za najnoviji Apple iPhone 14 Pro Max u startnoj konfiguraciji od 128 GB kod nas morati izdvojiti otprilike jednako kao za potpuno nov laptop M2 MacBook Air. Ako vam to ne čini neki faktor u životu, zbilja ne vidimo nijedan razlog da zaobiđete iPhone 14 Pro Max. Riječ je o najboljem iPhoneu na tržištu koji ispunjava sve zadatke i donosi kolekciju sitnih, ali bitnih nadogradnji koje će definitivno obradovati ljubitelje Appleovih luksuznih mobilnih uređaja.

  • Ime: iPhone 14 Pro Max
  • Proizvođač: Apple
  • Ekran: LTPO Super Retina XDR OLED, 120Hz, HDR10, Dolby Vision, 1000 nita, 2000 nita (HBM), 6,7 inča, Ceramic Shield, Always-on display
  • Konstrukcija: staklo, nehrđajući čelik, IP68
  • Sustav: iOS 16
  • Čip: A16 Bionic
  • Memorija: 128GB 6GB RAM, 256GB 6GB RAM, 512GB 6GB RAM, 1TB 6GB RAM
  • Stražnja kamera:
  • 48 MP, f/1.8, 24mm (širokokutna), 1/1.28", 1.22µm, dual pixel PDAF, sensor-shift OIS
  • 12 MP, f/2.8, 77mm (telefoto), 1/3.5", PDAF, OIS, 3x optički zum
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširokokutna), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF TOF 3D LiDAR skener (dubinski)
  • Selfi kamera: 12 MP, f/1.9, 23mm (širokokutna), 1/3.6", PDAF
  • Baterija: Li-Ion 4323 mAh, bežično brzo punjenje do 15 W
  • Cijena: 12.259 kuna