poslastica za nostalgične gejmere

[VIDEO] Uzbudljiva hrvatska arkadna igra Speed Limit izlazi idućeg mjeseca: Isprobali smo demo i razgovarali s glavnim dizajnerom

21.01.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Domaći gejming studio Gamechuck svoju će stiliziranu arkadnu videoigru u veljači izbaciti na Switchu, Steamu, PlayStationu i Xboxu, a mi smo uhvatili priliku zaigrati demo i priupitati autore o detaljima njihovog vrlo igrivog naslova

Nostalgični gejmeri kojima nedostaju igre koje su igrali na Commodoreu 64, Amigi i ostalim 'drevnim' računalima idućeg će mjeseca dobiti poslasticu u obliku arkadne igre Speed Limit. Pored grafike koja podsjeća na videoigre koje su se igrale prije više od trideset godina, ovaj zanimljivi arkadni naslov ima još jednu zanimljivu stranu - u cijelosti ga je razvio zagrebački gejming studio Gamechuck.

Izvor: Screenshot / Autor: Gamechuck

Speed Limit bi se najlakše mogao opisati kao igra o ubrzanju. Od prvog nivoa u kojem glavni lik bježi kroz vlak natrpan tajnim agentima i naoružanim specijalcima, Gamechuckov naslov sustavno ubrzava. Prije nego što smo se snašli trčali smo po krovovima vagona, samo da bismo u jednom trenutku uskočili u auto i potjeru nastavili na autoputu, promijenivši perspektivu i šemu kontrola, ali ne dinamiku igre.

Nostalgija, adrenalin i brzina

Speed Limit je naslov koncipiran oko neprestanog ubrzavanja. Glavni lik se na početku ne kreće pretjerano brzo, igra izgleda kao mješavina raznovrsnih klasičnih akcijskih naslova, ali to je, riječima igrinog glavnog dizajnera i suosnivača Gamechucka Igora Kolara, osnovna ideja.

'Na kraju svakog drugog nivoa, igrač je poziciji gdje prelazi u sve brža vozila. Tako na kraju nivoa s automobilom preskače na motor, na kraju sekcije s motorom u helikopter, nakon toga u avion, a onda... ovisi o tome da li ste igrali olakšanu ili normalnu verziju igre', kaže Kolar.

Speed Limit je, sudeći prema demo verziji, osmišljen kao kontinuirana igra s automata uz jednu ključnu razliku - životi su neograničeni, dok je jedina 'kazna' ponovo prelaženje dijela nivoa. Statistike je moguće vidjeti u izborniku s pauzom, dok je glavni cilj konstantan i jasan - po svaku cijenu pobjeći od likova koji vas love. Kad bismo igru usporedili s drugim naslovima, prva stvar koja nam je na pala na pamet su stari naslovi poput Contre, Ghosts and Goblinsa i Silk Worma, uz mahnito vraćanje u prošlost povezano efektom VHS kasete koje smo susreli u sličnim arkadnim naslovima poput Katana Zeroa.

Arkadne igre u srcu

Ljubav prema automatima i arkadnim igrama duboko prožimlje kreativna nastojanja zagrebačkog studija koji je, među ostalim, projektirao vlastiti automat za videoigre koje je izložio na sajmovima, kao i u jednom tematskom kafiću. Speed Limit je prvi naslov koji će izaći na Gamechuckovoj platformi.

'U sklopu Gamechucka razvijamo i arkadni kabinet, na prototipu kojeg se u boljim (predviralnim) vremenima moglo igrati u Crnom Mačku. S inačicom kabineta smo bili i finalisti na tjednu dizajna, a Speed Limit će biti prva igra koja će biti dostupna na njoj' rekao je Kolar.

Izazovi višeplatformskog izdanja

Za razliku od nekih prijašnjih izdanja, Gamechuck je Speed Limit odlučio izdati kao pravi višeplatformski naslov. Igra će sredinom idućeg mjeseca izaći na velikoj većini modernih gejming platformi: na Xboxu izlazi 19. veljače, PlayStationu 16. veljače, Switchu 18. veljače i naravno - PC-ju, odnosno Steamu 17. veljače. S jedne strane ovo znači da će naslov biti dostupan puno širem spektru ljudi. S druge znači da se tim suočio sa izazovom razvoja za nekoliko vrlo različitih konfiguracija, odnosno platformi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gamechuck

Izazov izrade multiplatformske igre autori su riješili prijelazom na naprednu razvojnu platformu koja, među ostalim, podržava olakšanu adaptaciju naslova na nekoliko konzola uključujući onu Nintendovu.

'Srećom pa razvoj za više platformi nije bio paralelan. Rano u produkciji smo odlučili prebaciti se s Game Maker Studio 1 u kojem smo radili svoje interaktivne stripove All You Can Eat, vApe Escape i druge, na Game Maker Studio 2' komentirao je Kolar te nastavio: 'Ta odluka je bila isključivo vođena time što je GMS2 reklamirao mogućnost exportanja na sve konzole, uključujući i Switch koji do tad nije bio u igri.'

Konzole: Ograđeni vrtovi

'Naš glavni programer Vanja Karanović, veliki pobornik Game Makera općenito, je slučajno i korisnik i veliki Nintendo fan, pa je već unaprijed bio upoznat s time što se može s konzolom', rekao je naš sugovornik te nastavio: 'Za razliku od Steama, konzole su ograđeni vrtovi. Ostavili smo si otvoren prostor za razvoj, ali nismo se planirali baviti s probijanjem na još jedno tržište. Srećom, oko drugog, trećeg mjeseca prošle godine, nakon što smo objavili demo, izdavač Chorus Entertainment je prepoznao Speed Limit kao zanimljiv naslov, te je preuzeo ulogu portanja za konzole na sebe. Bez njih bi možda mogli doći do Nintenda, ali primjerice Sony bi bio u potpunosti nedostupan pothvat', objasnio je Kolar.

Inspiracija i ambicija iza na prvi pogled jednostavne arkade zapravo je kulminacija dugogodišnje posvećenosti gejmingu i veliko ljubavno pismo videoigrama iz prošlog stoljeća.

Demo verziju Speed Limita možete zaigrati putem Steama, a konačnu inačicu vidjet ćemo i zaigrati sredinom veljače.