Uoči Svjetskog dana vode

Veliko priznanje za Schneider Electric: Nominacija za Global Water Award

22.03.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Zbog svojih inovativnih EcoStruxure rješenja za vodu i otpadne vode nominirani su u kategoriji Smart Water kompanija godine koju dodiljuje Global Water Intelligence

Pristup pitkoj vodi i odvodnja temeljno su ljudsko pravo, ali unatoč rezoluciji Ujedinjenih naroda iz 2010. kojom se to pravo reguliralo. Danas više od dvije milijarde ljudi nema pristup sigurno upravljanim uslugama za pitku vodu. Predviđa se kako će do 2050. svjetska populacija narasti za oko još dvije milijarde ljudi, a globalna potražnja za vodom mogla bi biti i do 30 posto veća nego danas.

Korporacija Schneider Electric, koja predvodi digitalnu transformaciju upravljanja energijom i automatizacije, smatra kako nema razloga da se takav crni scenarij oostvari. Zbog svojih inovativnih EcoStruxure rješenja za vodu i otpadne vode nominirani su za nagradu Global Water Award u kategoriji Smart Water kompanija godine koju dodiljuje GWI (Global Water Intelligence).

EcoStruxure omogućava vodećim kupcima vode širom svijeta do 30 posto uštede energije, povećanu operativnu učinkovitost do 25 posto i smanjenje ukupnog troška za 20 posto.

'Važno je planirati investicije i unaprijed gledati na moguće izazove. Hrvatska u tom pogledu nikako ne zaostaje za svijetom što potvrđuju i postojeći interes i implementacija EcoStruxure rješenja u području vode i odvodnje. Ponosan sam što možemo biti dio rješenja' – rekao je Ivan Paić, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Pet korisnih i zabavnih aplikacija za vremensku prognozu Izvor: Ostale fotografije / Autor: Adrianna Calvo CC0

Međunarodna organizacija GWI svake godine dodjeljuje nagrade za najuspješnije kompanije u industriji vode, a ove su godine Schneider Electric uvrstili među finaliste. Ključni kriteriji koje finalisti moraju zadovoljiti su značajan doprinos vodnoj industriji u vidu energetske učinkovitosti, tehnoloških inovacija i implementacija održivih financijskih modela.

Hrvatska realnost

Obnovljive zalihe podzemnih voda u Hrvatskoj procjenjuju se na oko 9 milijardi m3/godišnje (koristi se oko 4,5 posto zaliha). Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo sve većih nasrtaja na prirodna bogatstva, pa tako i vode, a od ugroženosti nisu pošteđena niti najosjetljivija i najvrijednija područja kao što su nacionalno zaštićeni parkovi prirode.

Proglašenje pobjednika natjecanja Global Water Award bit će održano 16. travnja u Parizu.