ASTRONOMIJA

NASA iznenađena: Geni astronauta više nisu jednaki onima njegovog brata blizanca

22.03.2018 u 08:22

Bionic
Reading

Provesti godinu dana u svemiru znači izložiti se neobičnom utjecaju kozmosa koji uključuje promjenu načina na koji vaši geni funkcioniraju

Prvi rezultati testiranja 'svemirskih' blizanaca u NASA-i dokazali su da funkcija gena unutar stranica dva brata čak dvije godine nakon svemirskog putovanja više nije jednaka. Riječ je o sedam posto gena koji se kod astronauta Scotta Kellyja nisu vratili u prvotno stanje (ono prije putovanja).

Istraživanje je pratilo promjene kod Kellyja prije, za vrijeme i godinu dana nakon dolaska sa Međunarodne svemirske stanice. Usporedbom genetske slike s onom Scottovog brata Marka koji je za vrijeme eksperimenta bio na Zemlji znanstvenici su mogli prepoznati promjene.

Nevidljive promjene

Iako Scott izgleda identično Marku, dio njegovih gena se ponaša drukčije. Primjerice, zbog stresa uzrokovanog svemirskim putovanjem, njegovo tijelo reagira na drukčiji način od onog njegova brata.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Tim znanstvenika tako je otkrio promjenu u duljini Kellyjevih telomera, krajeva kromosoma koji su usko povezani sa biološkim starenjem. Prvo su, naime, bili dulji kada je došao u svemir, pa su se smanjili unutar 48 sati nakon spuštanja na Zemlju. Znanstvenici tvrde da je do ove promjene dovelo izlaganje kozmičkoj radijaciji i manjku unesenih kalorija.

Također su prepoznate promjene u Kellyjevom kolagenu, zgrušnjavanju krvi i formiranju kostiju. Za ovo je navodno najviše zaslužno beztežinsko stanje. Imunitet mu je također postao hiperaktivan, a razlog tome je svemir.

Korak prema Marsu

Ova studija NASA-i je omogućila da dobije uvid u promjene na ljudskom tijelu koje u svemiru provede dulje od standardnih šest mjeseci koliko traje posjet Međunarodnoj svemirskoj stanici. Na proučavanju astronautskih gena radi čak deset timova te brižno prate zdravstveno stanje blizanaca - što uključuje želučane bakterije, kosti i imunološki sustav.

Kellyjeva misija je samo jedan korak prema planiranoj trogodišnjoj posjeti Marsu, pišu iz NASA-e. Kada shvatimo način na koji izolacija, radijacija i stres dugog putovanja bit ćemo upoznatiji sa okolnostima kozmičkog putovanja koje će trajati tri puta više od najduljeg do sad.