revolucija u hrvatskoj

HT predstavio superbrzu optiku nove generacije, pogledajte kome prvo stiže

22.03.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Prvi put se u zemlji omogućuje optička usluga uz koju ćemo surfati i 50 puta brže nego dosad, a osim toga, u Hrvatskom Telekomu najavljuju prvi 4K kanal na tržištu

Optika nove generacije stigla je u Hrvatsku. Riječ je o novom konceptu TeraStream koji omogućava superbrz pristup internetu, a predstavili su ga član Uprave Hrvatskog Telekoma Boris Drilo, direktor Sektora marketinga privatnih korisnika Richard Brešković te voditeljica projekta Tanja Goja.

Uvođenjem optike nove generacije korisnicima je kroz nove pakete omogućeno i do 50 puta brže surfanje u odnosu na sadašnje brzine te gledanje MAXtv sadržaja u 4k rezoluciji.

Što je točno optika nove generacije?

Kako je pojašnjeno, riječ je o najbržoj mogućoj i najjednostavnijoj mreži, konceptu koji je krenuo prije četiri, pet godina demonstracijama i testovima, a danas je na djelu njegova komercijalizacija. Prvi put se tako omogućuje optička usluga koja nema granica u brzini prijenosa. Jedini limit vezan je za kvalitetu korisničkog uređaja.

'Danas smo u svoju ponudu uvrstili uslugu pristupa internetu temeljenu na novom konceptu telekomunikacijske mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti. Tehnologija omogućava iznimno brzo povezivanje s internetom velikog broja uređaja i stvara uvjete za novi val tehnoloških promjena koji smo u HT-u spremni podržati', izjavio je Drilo.

Nove mogućnosti

Optika nove generacije otvara nove mogućnosti korištenja servisa baziranih na internetu. Uz osnovne brzine od 500 Mbit/s, korisnik može istodobno surfati, igrati videoigre u oblaku, gledati najzahtjevnije videosadržaje na više uređaja te 'komunicirati' s hladnjakom ili sustavom za rasvjetu. Arhitektura mreže je bitno pojednostavljena, što omogućava izuzetno brzi odziv mreže (ping) od svega 2-3 ms. Ova tehnologija također omogućava impresivne brzine interneta putem wi-fija te brzina downloada doseže i do 500 Mbit/s, a uploada i do 300 Mbit/s.

Predstavljanje optike nove generacije Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tko će prvi iskusiti optiku nove generacije?

Za početak dolazi u 20.000 kućanstava na području Zagreba, Splita i Karlovca. Brzina prijenosa će na startu iznositi 500 megabita, odnosno gigabit po sekundi. Optika nove generacije prvo dolazi privatnim, a potom i poslovnim korisnicima.

O tehnologiji TeraStream

Tehnologija TeraStream kombinira mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu na način da omogućava protok velikog volumena podataka po iznimno velikim brzinama. TeraStream se u potpunosti temelji na protokolu IPv6 koji svakom korisniku daje velik broj internetskih adresa. To znači da svaki uređaj u kućanstvu, od hladnjaka i pećnice do zaštitnih sustava i računala, može imati svoju javnu IP adresu. Pomoću TeraStreama omogućeno je da se sve usluge pružaju iz oblaka, što omogućava stvaranje čvrstog i jednostavnog tehnološkog okvira spremnog podržati iznimno veliko povećanje prometa i novih usluga u budućnosti. Izvanserijske brzine koje donosi ova tehnologija mogu se koristiti i putem wi-fi mreže, preko koje brzina downloada doseže i do 500 Mbit/s, a uploada i do 300 Mbit/s.

Što to znači za Hrvatski Telekom?

To za HT znači da je izgrađena okosnica koja može podržati mrežu nove generacije te, osim svega navedenoga, nije podložna kvarovima. Hrvatski Telekom prvi je unutar Deutche Telekom grupacije koji nudi ovu uslugu te najavljuje daljnji razvoj, a u realizaciji projekta, uz eksperte Hrvatskog Telekoma, sudjelovali su eksperti Deutsche Telekom grupe te brojni partneri, Nokia, Cisco, Combis, Juniper, Ericsson, Inteno i drugi.

'Investicije HT-a lani su dosegle 1,7 milijardi kuna, a ove godine su blizu tome. Oko 70-80 posto ukupnih investicija u sektoru dolazi od HT-a', istaknuo je Drilo. U posljednje četiri godine ukupna visina investicija nadmašila je šest milijardi kuna, zahvaljujući čemu će HT do 2020. samostalno ispuniti 70 posto ciljeva Europske digitalne agende za Hrvatsku.

Stiže i 4K televizija

Osim toga, Hrvatski Telekom najavljuje prvi 4K kanal na tržištu - Fashion TV, nakon čega slijede ostali sadržaji (sportski, Pickbox...). Cijela priča popratit će se i novim paketima: MAXnet (samostalni internet) i MAX2 (govorna usluga + internet) s osnovnom brzinom pristupa internetu od 500 Mbit/s, koju preko portala Moj Telekom korisnici mogu u realnom vremenu povećati na 1Gbit/s. Kako bi mogli pratiti određene TV sadržaje, korisnici također imaju mogućnost kupiti jedan od novih paketa MAXtv to Go, među kojima je i 4k paket, i Android STB te ih koristiti putem TeraStreama, a također i putem ostalih mreža Hrvatskog Telekoma.