TEHNO SAVJETI

Kako ubiti vrijeme uz smartfon i usput obaviti nešto korisno? Pokušajte ovo

22.06.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Umjesto da švrljate društvenim mrežama, pokušajte slijediti jedan od naših prijedloga

Dosada je vrlo često ubojica kreativnosti i užitka u slobodnom vremenu. Sljedeći put kada se pronađete u situaciji u kojoj besciljno švrljate smartfonom pokušajte jednu od ovih pet stvari i, vjerujte nam, nakon što završite s njom imat ćete osjećaj da ste napravili nešto korisno.

Počistite e-mail

S ovim se problemom susrećemo svi - ulazni kaslić glavnog e-mail profila vjerojatno vam je zatrpan nepročitanim porukama ili onima koje ničemu ne služe. Opasnost zatrpanog inboxa su brojne poruke koje možete slučajno propustiti te koje se nerijetko izgube među hrpom nepročitanog spama. Možda spadate među one koji cijelo vrijeme odgađaju čišćenje kaslića, pa im se smrkne svaki put kad otvore program. U koju god kategoriju korisnika spadali - čišćenje inboxa je izvrstan način na koji možete ubiti nekoliko minuta (a možda i više). Nimalo neće odmoći ni otklanjanje vašeg e-maila iz dosadnih automatskih promotivnih listi, tj. spas od nepotrebno zaprimljene pošte u budućnosti.

Presložite svoje aplikacije

Ako često preuzimate i isprobavate nove aplikacije, vaš smartfon je možda prekriven onima koje više ni koristite. Uhvatite malo slobodnog vremena - uvijek možete pregledati glavni ekran uređaja i izbrisati one koje vam ne trebaju. Ako ste vlasnik iPhonea, na njemu možete preurediti raspored aplikacija kako biste na prvu stranicu stavili samo one koje su vam najpotrebnije i koje najčešće koristite.

Provjerite podsjetnike

Skoro svaka aplikacija na vašem uređaju ima neku vrstu podsjetnika. Ako ih ne ugasite, vrlo ćete se vjerojatno naći u situaciji da vam je glavni ekran prekriven podsjetnicima za stvari za koje vas, barem djelomično, nije briga. Ako koristite Android, povucite ekran s gornjeg ruba dolje i pristupite centru za podsjetnike. Pritisnite na pojedini podsjetnik kako biste otvorili odgovarajuću aplikaciju ili povucite prstom lijevo i birajte Clear kako biste ju ignorirali. Konačno, držite X pritisnutim i birajte Clear All Notifications kako biste ih sve ignorirali odjednom. Na iPhoneu povucite prstom s vrha ekrana i pritisnite na X u gornjem desnom kutu kako biste poništili sve podsjetnike.

Ažurirajte radnu listu

U dućanima aplikacija postoji velik broj izvrsnih aplikacija za radne liste, no svaka od njih ostat će zatrpana ako ne ažurirate izvršene zadatke (ili promijenite rok za one koje možete odgoditi). Još jedan produktivni način provođenja vremena sa smartfonom je prisjećanje na sve što morate obaviti i dodavanjem zadataka na listu.

Prođite kroz fotografije

Jedna od koristi pametnih telefona to je što uvijek imate kameru kojom možete slikati fotografije. Loša strana je ta da na taj način doslovno možete zatrpati telefon sličnim fotografijama. Vjerujte nam, ne postoji ništa bolje od pregledavanja starih fotki - podsjetite se na neka prošla vremena i usput obrišite sve slike koje ne trebate, popravite one koje možete i napravite albume u kojima ćete pohraniti sva sjećanja.