ŠTO ŽENE VOLE

Veličina penisa je važna, ali do koje granice?

09.04.2013 u 11:10

Bionic
Reading

Veličina penisa ženama je važna iako u određenim granicama, utvrdilo je jučer objavljeno australsko istraživanje

Prema rezultatima studije predstavljene u novom broju uglednog znanstvenog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences ovakve ženske preference mogle su utjecati na evoluciju ljudskog penisa koji je u odnosu na tijelo duži i deblji nego kod ostalih primata.

Rezultati istraživanja provedenog na 105 heteroseksualnih Australki pokazali su da žene podjednako važnom smatraju visinu tijela kao i veličinu uda kada ocjenjuju privlačnost muškaraca. No nakon određene granice krivulja privlačnosti ponovno pada. Zanimljivo je da su oba ova svojstva ženama manje značajna od mišićavosti tijela.

Rasprave o pitanju važnosti veličine penisa počele su još 1960-ih, a neke ranije studije pokazale su da ona nije naročito bitna. Međutim, kasnije je bilo istraživanja koja su dala naslutiti kako je moguće da su odgovori žena u određenim ispitivanjima mogli biti 'politički korektni'.

Mišići važniji od dimenzija penisa

U novoj studiji istraživači su napravili 53 računalne slike muškaraca u prirodnoj veličini u kojima su mijenjali tri čimbenika – visinu, odnos bokova i ramena te dužinu uda. Ispitanice su trebale ocijeniti privlačnost prikazanih muškaraca ocjenom od jedan do sedam (vidi sliku dolje desno).

Podaci su pokazali da za svako od svojstava krivulja privlačnosti izgleda kao naglavačke okrenuto slovo U. Žene su više muškarce, mišićavijeg tijela i dužih penisa ocijenile boljim ocjenama, međutim, samo do određene granice. Kada su mjere postale značajno veće od prosječnih, krivulja je ponovno pokazala pad.

Prema voditelju istraživanja, Brianu Mautzu, biologu s University of Ottawa u Kanadi, ženama su najatraktivniji penisi dugi između 12,8 i 14,2 cm u opuštenom stanju. Mautz kaže da je to bliže prosjeku od oko 9 cm nego što su druga svojstva koja su sudionice ocjenjivale. Ovakav rezultat pokazuje da je ženama privlačniji ekstremniji omjer ramena i bokova nego ekstremna veličina penisa.

Evolucija penisa

Iako se iz objavljenih rezultata teško mogu izvući neki zaključci o uzrocima evolucije velikih ljudskih penisa, stručnjaci nagađaju da postoje dva moguća objašnjenja.

Prema prvoj teoriji, koju su potvrdila neka istraživanja, žene vole veće penise jer im mogu pružiti veće zadovoljstvo. Budući da su u ranoj fazi evolucije ljudi uglavnom bili goli, žene su mogle birati muškarce prema onome što su vidjele.

Prema drugoj teoriji veći ud omogućuje muškarcima da svoje spermije izbace dublje u maternicu što im pak daje prednost u osiguravanju potomstva. Naime, veličina kao i oblik strijele omogućuju penisu da istisne sjeme konkurencije i dublje položi svoje.