FUTURIZAM

Uzgoj biljaka na Marsu mogao bi postati stvarnost uz pomoć ovog fascinantnog materijala

18.07.2019 u 06:54

Bionic
Reading

Trik leži u silicijevom aerogelu koji zadržava toplinu i stvara tekuću vodu. Premda ovo zvuči kao nešto iz znanstveno-fantastičnog filma, postoje konkretni razlozi zašto bi cijela stvar jednog dana mogla i funkcionirati

Kako stvari stoje, Mars se uspještno uspostavio kao naše sljedeće kozmičko odredište. Koliko god nam se cijela stvar činila odbojnom zbog ekstremnih uvjeta poput radijacije, otrovnog tla i rijetke atmosfere, Zemljani ne žele odustati.

Jedan od najvećih problema (pored ekstremne radijacije) je što je Marsova atmosfera prerijetka da podrži tekuću vodu.

NASA je zaključila da teraformiranje Marsa u smislu zagrijavanja njegove cijele površine nema smisla s obzirom da barem trenutno ne raspolažemo tehnologijom koja nam to može omogućiti. Nadalje, Mars nema dovoljno ugljičnog dioksida u samoj površini da bi atmosferu učinio dovoljno gustom.

Unatoč svemu, čini se da postoji alternativa.

Farme na Marsu?

Najnovija studija objavljena u Nature Astronomyju tvrdi da dodavanje silicijevog aerogela (sintetičke, vrlo lake i vrlo porozne tvari) na neke regije Marsa poput ledom prekrivenih polova moglo stvoriti lokalni efekt 'zgušnjavanja' atmosfere. Pretpostavlja se da bi sloj tvari debljine dva do tri centimetra mogao blokirati UV zračenje te povisiti temperaturu ispod sebe do te mjere da uzrokuje otapanje leda te u isto vrijeme propuštati dovoljno svjetla za proces fotosinteze.

  • +2
Prizori koje je snimio Mars InSight Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

'Umjesto da mijenjamo atmosferu cijelog planeta, možemo replicirati zemaljske uvjete na području od svega par centimetara' rekao je koautor znanstvenog rad i planetarni znanstvenik na sveučilištu Harvard Robin Woodsworth. Proces prilagodbe terena trajao bi nekoliko godina te bi obuhvatio ograničeno područje Crvenog planeta.

Zašto silicijev aerogel?

Za početak, radi se o vrlo dobrom toplinskom izolatoru koji je vrlo male mase (99.8 posto njegove strukture je zrak) te može propuštati svjetlo (ako je dovoljno tanak). 'Ne postoji niti jedan materijal poput njega' komentirao je Wordsworth. Silicijev aerogel dobio je nadimak 'zamrznuti led', a već se koristi na Marsu kao izolacijski materijal na roveru Curiosity. Znanstveni tim je replicirao uvjete na Marsu te je zaključio da sloj aerogela debline 2.5 cm omogućava zagrijavanje površine ispod njega do 50 stupnjeva celzijusa. Drugim riječima, postoji šansa da ćemo pomoću njega jednog dana moći stvoriti uvjete za uzgoj biljaka.

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju

U slučaju da odlučimo koristiti ovu tehnologiju, na Marsu ćemo moći početi proizvoditi silicijev aerogel - na površini Crvenog planeta već postoje silicij i voda.

Prije nego što se poveselimo, ovu tehnologiju morat ćemo testirati na samom Marsu i zbog toga ćemo se morati strpiti do prve ljudske misije na Mars koja je najavljena za 2030.