TEHNO SAVJETI

USB 4: Po čemu se razlikuje od prethodne generacije i trebate li ga doista?

29.09.2023 u 19:52

Bionic
Reading

Aktualno izdanje standarda za prijenos podataka i napajanje donosi nekoliko noviteta na koje vrijedi obratiti pozornost

Od 1996. godine, kad je po prvi put predstavljen, USB je postao nezaobilazan standard za napajanje prijenosnih uređaja električnom energijom i prijenos podataka. Većina elektroničkih uređaja namijenjenih širokoj potrošnji danas ga koristi u nekom obliku.

Čak je i Apple, pod pritiskom Europske unije, odustao od vlastitog standarda Lightning i nevoljko prihvatio USB-C za svoje pametne telefone iPhone i druge uređaje.

Svakih nekoliko godina USB biva nadograđen i poboljšan. Zbog prirode njegovog sučelja, nije uvijek odmah vidljivo što novo izdanje donosi u odnosu na prethodna.

Stoga smo pripremili pregled noviteta koje donosi USB 4.

1) USB 4 naspram USB 3: U čemu je razlika?

USB 4 izdanak je zadnje generacije standarda univerzalne serijske sabirnice, što je hrvatski prijevod za Universal Serial Bus (USB). Objavljen je u kolovozu 2019. i temelji se na specifikaciji Thunderbolt 3, koju je Intel iste godine napravio i ponudio bez naknade.

USB 3, poznat i kao Super Speed, treća je glavna verzija tog standarda. Njegovo prvo izdanje datira još iz studenog 2008. godine. Dosad je imao još dvije verzije: USB 3.1 (2013.) i USB 3.2 (2017.)

2) Podržane vrste konektora

USB 4 je prvi veliki USB standard koji zahtijeva korištenje određenog priključka za rad, konkretno USB-C. To znači kako nećete dobiti maksimalne brzine prijenosa podataka ako ne koristite kabel USB-C-to-C.

USB 3.2 radi sa četiri različite vrste USB utikača i utičnica: SuperSpeed ​​A (koji ima pet pinova više od USB 2.0 verzije), SuperSpeed ​​B, USB 3.0 Micro-B i USB-C.

Imajte na umu kako USB 3.2 Gen 1 x 2 i Gen 2 x 2 u pojedinim slučajevima zahtijevaju potpuno opremljene kabele USB C-to-C.

3) Brzine prijenosa podataka

USB 3.2 Gen 2x2, najbrža varijanta USB-a 3, postiže maksimalnu brzinu od 20 Gbps. To je najmanja brzina koju nudi USB 4, koji podatke može prenositi i brzinom do 120 Gbps (USB 4 2.0).

4) Punjenje

I USB4 i USB 3 podržavaju isporuku energije do 240 W jer je isporuka napajanja značajka USB-C konektora, a ne protokola.

Sve što vam treba je visokokvalitetni, potpuno opremljeni USB C-to-C kabel za korištenje USB PD-a u njegovom punom potencijalu.

Glavna razlika između USB 3 i USB4 je u tome što minimalna isporuka snage ide od tri W do 7,5 W u USB 4. Maksimalna isporuka snage ostaje ista na 240 W.

5) Kompatibilnost

USB 3 i USB 4 kompatibilni s prethodnim generacijama specifikacija. USB 4 dodao je u popis Thunderbolt 3.

6) Nazivi

Osim službenih naziva proizvoda, specifikacije USB-a oduvijek su imale marketinški naziv usmjeren na kupca.

USB 1.0 je bio Full Speed, USB 2.0 je nazvan High Speed, a USB 3.0 je uveo SuperSpeed. Ali, to je bilo prilično zbunjujuće, pa je s pojavom USB-a 4 ukinuto.

Sada se USB priključke i kabele imenuje šemom koja koristi sintaksu USB XGbps, gdje je X brzina prijenosa u gigabitima po sekundi.

Pored brzine prijenosa može biti dodana i snaga, kako bi se označila snaga isporuke električne energije.

7) Obavezne naspram preporučenih značajki

USB 4 uvodi skup minimalnih standarda koje proizvođači moraju ispuniti da bi svoje proizvode označili kao USB 4. Tako, recimo, nalaže korištenje konektora tipa C.

Također zahtijeva podršku za DisplayPort, rad s dvije trake i Thunderbolt 3.

Nasuprot tome, USB3 nema obvezne značajke osim onih specifičnih za konektor ili potrebnih za određeni način rada.

8) Cijena u odnosu na učinak

Napredne značajke USB 4 znače kako će kabeli i uređaji koji ga nude biti skuplji u usporedbi s USB 3. Međutim, kako USB 4 postaje sve rašireniji i troškovi proizvodnje padaju, USB 4 će vjerojatno postati sve pristupačniji.

Uz to, USB 4 nudi gotovo iste značajke kao Thunderbolt 4, a pritom je jeftiniji. USB 3 je povoljna opcija koja pruža visoke performanse po nižoj cijeni.

USB 3 će se svidjeti korisnicima koji traže isplativo rješenje za svoje osnovne potrebe povezivanja.

USB 4 će, s druge strane, biti od veće vrijednosti za igrače, video montažere i druge napredne korisnike.

Također će vam dobro doći kada želite promijeniti računalo i morate premjestiti mnogo datoteka, piše Make Use Of.