PRIPRAVNO STANJE

Znate li za StandBy? Evo kako aktivirati jednu od najboljih značajki iOS-a 17

26.09.2023 u 10:44

Bionic
Reading

StandBy Mode ili Pripravno stanje poseban je način rada koji se aktivira nakon što iPhone spojite na punjač i zakrenete u vodoravan položaj

iOS 17 je konačno stigao, što znači da se korisnici polako upoznaju s novim značajkama svojih telefona. Jedan od upečatljivih noviteta je način rada StandBy, odnosno 'Pripravno stanje'. Premda ime značajke možda naslućuje drugačije primjene, riječ je o setu alata koji zaključani zaslon uređaja pretvara u panel za korisne widgete poput budilica, okvira za slike i ostalo.

Što je to Pripravno stanje?

StandBy način rada dolazi s novim iOS-om 17 te korisnicima omogućuje promjenu zaključanog zaslona za pristup raznim widgetima. Ovo može biti vrlo korisno dok je telefon povezan sa sustavom za punjenje ili kada samo želite baciti brzi pogled na nešto bez potrebe da otključate iPhone.

Za ovaj način rada postoji niz dostupnih widgeta, uključujući budilice, okvire za slike, Siri, prozore za dolazne pozive i velike okvire za obavijesti. Aplikacije trećih strana brzo su ponudile podršku za StandBy, tako da možemo s vremenom očekivati još zanimljivih primjena.

Kako koristiti Pripravno stanje?

Korištenje funkcije StandBy vrlo je jednostavno. Spojite iPhone na punjač i postavite ga na bok. Zadržite ga na mjestu i pritisnite tipku za zaključavanje kako biste uključili StandBy. Nakon što ga aktivirate, potezima prstom prema lijevo ili desno možete birati između raznih widgeta, fotografija i drugih opcija za prikaz. Nakon što izaberete favorita, skrolajte gore ili dolje kako biste ga prilagodili. Primjerice, povlačenjem prstom prema gore ili dolje na widgetu za sat promijenit će njegov izgled.

Ako vaš telefon ima prikaz always-on, widgeti u Pripravnom stanju radit će bez prekida, no stariji uređaji će od korisnika za aktivaciju značajke tražiti dodir na ekranu. iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max koriste ovakvu vrstu panela. Ako se brinete da će blještavi ekran smetati tijekom sna, samo uključite noćni način rada i prikaz će se automatski prilagoditi ambijentalnom svjetlu niskog inteziteta, pobojavši sve widgete u crveno.

Kako isključiti StandBy?

Funkciju možete isključiti odlaskom u postavke i biranjem stavke Pripravno stanje. Tamo ga isključite pritiskom na prekidač, objašnjava Engadget.

Kako mijenjati dostupne widgete

Prvi, odnosno zadani widget je budilica, no ako želite, možete ga promijeniti nečim drugim jednostavnim povlačenjem prsta prema lijevo ili desno. Ako želite detaljnije uređivanje, za to također postoji opcija pomoću koje widgete možete dodavati ili micati.

Da biste započeli proces dugo držite widget tijekom Pripravnog stanja. Nakon što ekran otključate Face ID-jem, vidjet ćete kup widgeta u sredini ekrana koji će početi migoljiti slično kao kad na iPhoneu brišete ili mičete aplikacije. Pronađite ikonicu + (plus) u gornjem lijevom dijelu ekrana i pomoću nje dodajte nove widgete. Svaki widget uz svoju ikonu ima ikonicu minusa kojom, kad je pritisnete, brišete widgete iz skupine.