TEHNO SAVJETI

Kako kopirati i zalijepiti podatke na Androidu? Ništa lakše

20.09.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Na Androidu možete kopirati i zalijepiti tekst, slike, web adrese i još mnogo toga. Evo kako to učiniti

Kopiranje i lijepljenje jedna je od osnovnih operacija na Androidu, a omogućuje vam prijenos teksta, slika, kontakata i drugog sadržaja s jednog mjesta na drugo.

Kopirate li važan paragraf nekog članka na web stranici u dokument ili lijepite adresu u preglednik, savladavanje ove vještine vrlo je koristan alat koji će vam sačuvati jako puno vremena. Evo kako možete kopirati i lijepiti na Androidu.

Kopiranje teksta

Kopiranje i lijepljenje teksta vrlo je jednostavan proces. Samo izaberite tekst koji želite kopirati i onda odite na željenu lokaciju držite dugo prst i birajte opciju 'Paste', odnosno zalijepi. Ako vam je ovo objašnjenje prekratko, pratite sljedeće korake.

Dođite do teksta koji želite kopirati. Ako, recimo, želite kopirati par riječi iz SMS-a, otvorite poruku u aplikaciji za poruke. Držite dugo riječ na poruci i aktivirat ćete alat za označavanje, pa nakon toga prstom povucite rub 'drški' oko označenog kako biste izabrali tekst koji želite kopirati.

Potom ćete vidjeti izbornik i u njemu birajte kopiraj ili 'Copy'. Ako želite kopirati cijeli tekst, samo dvaput pritisnite prstom na neku riječ i u izborniku birajte 'Select All', odnosno 'biraj sve'. Potom odite na lokaciju gdje želite zalijepiti tekst (poput druge poruke ili druge aplikacije). Tamo na polju za tekst držite dugo pritisnut prst i vidjet ćete izbornik u kojem birajte 'Paste' ili 'zalijepi'.

Kopiranje internetskih adresa

Vjerojatno ste tijekom surfanja internetom naišli na stranice koje želite podijeliti s prijateljima. Da biste to napravili, morat ćete kopirati njihovu internetsku adresu u ulazni kaslić vašeg prijatelja i poslati ju.

Kliknite na stranicu koju želite podijeliti i tamo dugo držite prst na adresi u traci za adrese. Kad vam uređaj prikaže izbornik, birajte 'Copy', odnosno 'kopiraj'. Nakon toga u aplikaciji za poruke ili email i u sadržaju držite prst dok ne dobijete izbornik - birajte 'Paste' ili 'zalijepi'. Potom pritisnite na tipku za slanje i adresa će biti poslana.

Adresu možete kopirati i na druge načine poput kopiranja iz dokumenta u preglednik.

Kako kopirati slike?

Kopiranje i lijepljenje slika na Androidu slično je kopiranju teksta i adresa. Vodite račun da, doduše, ono radi u samo nekoliko aplikacija. Najbolje, doduše, funkcionira u preglednicima poput Chromea. Da biste kopirali i zalijepili sliku, otvorite preglednik i odite do slike koju želite kopirati. Dugo je pritisnite prstom sve dok ne dobijete izbornik u kojem ćete izabrati opciju 'Copy', odnosno 'Kopiraj'. Nakon toga odite u apliakciju u koju želite zalijepiti sliku i u polju za tekst dugo držite pritisnut prst sve dok ne dobijete izbornik u kojem birate 'zalijepi' ili 'Paste'. Vodite računa da ovakve stvari najbolje rade u aplikacijama poput Instagrama.

Za kraj, vodite računa da kopiranje i lijepljenje slika na Androidu još nije do kraja razrađena stvar. Ako imate poteškoća s kopiranjem, radije preuzmite sliku i pošaljite je iz galerije, zaključuje Makeuseof.