TEHNO SAVJETI

Ako svoj router odvojite od ovih sedam predmeta, poboljšat ćete svoj Wi-Fi signal

17.09.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Postoje razni trikovi i pomagala kojima možete poboljšati svoj kućni Wi-Fi signal, ili bar proizvođači tih pomagala to obećavaju. No, možda niste znali da vrlo često problem nije u routeru, nego u predmetima u njegovoj blizini

Routeri su obično osnovni 'alat' za spajanje naših mobitela, laptopa, stolnih računala, tableta i drugih gadgeta na internet. No, kad signal kojeg odašilju bude blokiran ili otežan, i veza će biti slabija.

Portal IFL Science skupio je listu sedam predmeta koji se nikako ne bi smjeli nalaziti u blizini ovog uređaja, bez kojeg danas teško možemo zamisliti svakodnevni život. Evo ih, ponekad i neobičnih, s objašnjenjima.

Akvarij i velike posude s vodom

Bez obzira žive li u njima ukrasne ribice, ili služe nečem drugom, velike posude s vodom priličan su problem za router jer 'upijaju' radio frekvencije. Kod signala koji se širi na otvorenom, recimo kod javnih mreža, sličan problem pojavljuje se zbog kiše, jer čak i kišne kapi mogu dijelom 'upiti' signal i smanjiti pokrivenost bežičnim signalom.

Metalni predmeti i ogledala

Ako vam je router smješten u blizini velikog ogledala, postoji mogućnost da signal bude oslabljen jer se 'odbija' od površine zrcala. Na taj način u kući se pojavljuju 'mrtve' zone, kad izgleda kao da se uređaji ne mogu spojiti na mrežu, ma koliko bili blizu routera.

Mikrovalna pećnica

Mikrovalne pećnice mogu omesti Wi-Fi signal zbog toga što taj kuhinjski uređaj ispušta male količine zračenja. Pećnice zapravo proizvode radijski signal, ali to ne znači da ćete preko nje moći slušati radio, jer se emitira na iznimno visokoj frekvenciji. No, ta frekvencija od 2.4 GHz ista je kao kod Wi-Fi signala, pa se nemojte čuditi ako podgrijavanje pizze privremeno prekine vezu na nekim od uređaja.

Veliki predmeti

Ma koliko signal iz routera bio tehnološki napredan i uistinu blagodat u današnjem svijetu, vrlo lako može biti ometan različitim preprekama. Njegovi valovi su mnogo kraći od onih koji se koriste u radijskom prijenostu, pa će lakše izgubiti snagu. Zbog toga će stvari teći mnogo bolje ako je prostor između routera i uređaja slobodan. Ili, jednostavnije, nemojte staviti router iza kauča ili ispod ormara, makar voljeli da vam prostor bude 'čistiji' od viška predmeta.

Bežični telefoni

Bez obzira na razvoj mobilne telefonije, mnogo ljudi i dalje koristi fiksne telefona, a oni su danas uglavnom bežični. Oni rade na približno istoj frekvenciji kao routeri, pa - ako su blizu - mogu ometati njegov rad, bez obzira što danas preko routera zapravo često dobijamo i 'fiksnu' telefonsku vezu, i Wi-Fi signal i kabelsku TV.

Bluetooth uređaji

Slično bežičnim telefonima, signal iz routera mogu oslabiti i uređaji koji koriste Bluetooth, recimo bežične slušalice ili zvučnici. Blizina smještaja je i ovdje ključna, jer što su ti uređaji bliži izvoru signala, veće će biti smetnje. Odmaknite ih, i sigurno ćete osjetiti poboljšanje.

Elektronski uređaji

Može zvučati kontradiktorno kad kažete da router neće raditi dobro ako su u blizini električni uređaji, jer mu je glavna funkcija da se spaja s njima. No, ako ste okružili router uređajima koji ne sudjeluju u tom prijenosu signala vrlo vjerojatno će omesti signal jer emitiraju frekvencije koje mu se mogu naći na putu. Tu spadaju i DVD player, kućno kino, glazbena linija, pa čak i baby monitori. Zato odmaknite router od svega s čime nije izravno spojen.