ODLUČILI SU

Upravljanje gestama na velika vrata dolazi na Androide

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.08.2019 06:34
  • Objavljeno 14.08.2019 u 06:34
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NN

Usprkos problemima sa značajkom Back, u Googleu su s najvećim proizvođačima smartfona dogovorili kako će upravljanje gestama u budućnosti biti početna postavka umjesto navigacije s tri tipke

Dan po objavljivanju konačnog beta izdanja Androida Q iz Googlea je stiglo pojašnjenje zašto smatraju kako je nova navigacija gestama bolja od prethodne.

Sudeći po objavi na blogu Android Developer, prijelaz na upravljanje gestama oslobađa više prostora na zaslonu za aplikacije i omogućava imerzivnije iskustvo korištenja.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju
5

Hoće li to riješiti probleme sa značajkom Back? U Googleu tvrde kako im je to bio prioritet te kako su proveli istraživanje ne bi li dobili bolji uvid u to kako korisnici drže smartfone, koje dijelove najčešće koriste i što im je najdostupnije.

Temeljem dobivenih rezultata napravili su veći broj prototipa i testirali ih prema poželjnosti, brzini korištenja, ergonomiji... Također su provjerili koliko je korisnicima trebalo kako bi savladali novi sustav, koliko im je trebalo kako bi se navikli na njega i kako su ga ocijenili nakon korišenja.

Ako je vjerovati mapi korištenja koju su objavili, premještanje značajke Back na lijevi ili desni brid smartfona - kao što je napravljeno za Android Q - imalo je smisla:

tportal

Izvor: Google / Autor: Google

U Googleu priznaju kako je zbog novog sustava upravljanja moralo biti kompromisa. Primjerice, sad treba više poteza nego ranije kako bi došli do pregleda nedavno korištenih aplikacija. No, također tvrde kako korisnici Androida podjednako često koriste multitasking pregled kao i početni zaslon.

Istraživanje je također pokazalo korisnici više vole navigaciju s tri klasična dugmeta kakvu je Android koristio godinama prije no što su u Googleu počeli prčkati po tome. S druge strane, smatraju kako su geste bolje rješenje pri korištenju mobitela jednom rukom, a ispostavilo se i kako brže njima obavljaju zadaće.

Prijelaz na upravljanje gestama nije mala promjena. Korisnicima je u prosjeku trebao jedan do tri dana kako bi se navikli. Naročito su se mučili s obrascima poput poteza lijevo ili desno na karuselu i pokretanja značajke Back. Ipak, većina korisnika nije htjela vraćati se na sustav navigacije s tri dugmeta jednom kad se naučila na novi sustav.

Samsung, LG, OnePlus, Motorola, Xiaomi, HMD Global i Oppo potvrdili su kako će njihovi uređaji dolaziti s upravljanjem gestama kao početnom postavkom. Za one među vama koji i dalje žele koristiti sustav s tri dugmeta ta će opcija i dalje biti na raspolaganju, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!