'stroj koji uči'

Umjetna inteligencija bolje od stručnjaka dijagnosticira bolesti očiju

14.08.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Novi softver s obilježjima umjetne inteligencije može dijagnosticirati probleme s vidom pacijenata s rezultatom točnosti od 94 posto, što je jednako ili više rezultatima najboljih stručnjaka u tom području

Umjetna inteligencija (AI) sve je češća pojava u medicini, a znanstvenici su otkrili kako 'stroj koji uči' može jednako dobro ili bolje nego čovjek otkriti probleme s vidom pacijenta te ih uputiti na liječenje, piše The Guardian.

Novi softver s obilježjima umjetne inteligencije koji je nastao u suradnji tvrtke DeepMind, fondacije Moorfields eye hospital i obrazovne ustanove University College London može baš to – dijagnosticirati probleme s vidom pacijenata. Program je uspješno položio test prepoznavanja 50 bolesti oka s rezultatom točnosti od 94 posto, što je jednako ili više rezultatima najboljih stručnjaka u tom području.

'Rezultati ovog pionirskog istraživanja s DeepMindom su vrlo uzbudljivi i pokazuju potencijalni učinak umjetne inteligencije koji može spasiti pacijentov vid', izjavio je prof. Sir Peng Tee Khaw, direktor NIHR-ovog Centra za biomedicinsko istraživanje bolnice Moorfields eye i UCL instituta za oftalmologiju.

Kako zapravo radi?

Dvostepeni AI sustav pristupa problemu na inteligentan način i sličan ljudskome pristupu kako bi analizirao komplicirane OCT snimke pacijenta. Pet zasebnih sustava za strojno učenje najprije izrađuje karte OCT skenova koje zatim analiziraju drugih pet sustava koji su obučeni na podacima iz 14.884 skenova i koji zatim tumače rezultate i donose odluku o upućivanju.

Iako softver donosi odluku, svi koraci, kao i mape koje proizvodi, dostupni su stručnjacima koji mogu potvrditi ili donijeti novu konačnu odluku o dijagnozi. Drugi sustavi ne dopuštaju uvid u korake prije odluke.

'Broj skeniranja očiju mnogo je veći nego što ih ljudski stručnjaci mogu obaviti', rekao je dr. Pearse Keane, konzultant u bolnici Moorfields. 'AI tehnologija koju razvijamo osmišljena je za pacijenate kojima hitno treba liječnik ili stručnjak za bolesti očiju. Ako rano dijagnosticiramo i krenemo s liječenjem, to nam daje veću šansu za spašavanje ljudi.'

  • +12
Upoznajte domaćeg robota koji pomaže neurokirurzima Izvor: Boris Jerbić / Autor: Projekt RONNA

U bolnicma će biti za pet godina

Dvostepeni pristup pomaže sustavima da se bolje prilagode različitim OCT strojevima koji proizvode slike s različitim karakteristikama.

Sljedeći korak do potpunog uvođenja i primjene sustava u medicini je faza kliničkih ispitivanja i regulatorno odobrenje. Ako bude odobren, sustav će biti dostupan za upotrebu u svim bolnicama Moorfield kroz pet godina.

Stručnjaci smatraju da ovakvi sustavi imaju potencijal da pomognu kliničkim znanstvenicima u liječenju više bolesnika i da bolje iskoriste ograničene resurse.

Robert Dufton, izvršni direktor u Moorfields Eye Charity, rekao je: 'Potreba za liječenjem bolesti očiju će samo rasti, dijelom zbog toga što ljudi žive dulje, i trenutni resursi ni približno nisu dovoljni da zadovoljimo sve potrebe.

'Umjetna inteligencija pokazuje da ima potencijal da ubrza proces dijagnosticiranja bolesti.'

Studija je objavljena u časopisu Nature Medicine.