TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo Sony Xperia XZ3: Smartfon s odličnim zaslonom koji se ne boji ni rukavica...

02.11.2018 u 13:23

Bionic
Reading

Xperia XZ3 je tek ponešto unaprijeđeno izdanje modela XZ2 koje se od prethodnika razlikuje ponajprije po prijelazu s LCD na OLED zaslone

U Sonyju ne posustaju. I dalje u prodaju puštaju top modele pametnih telefona paljborednom brzinom. Predstavljena u kolovozu ove godine, Xperia XZ3 stigla je tek mjesec dana nakon modela XZ2 Premium i šest mjeseci nakon Xperije XZ2.

Tako brz slijed lansiranja novih uređaja nije novitet za japansku tvrtku, koja tu taktiku izlaska na tržište koristi već nekoliko godina. Za pretpostaviti je kako postoje dobri razlozi zašto to rade, iako mi je teško dokučiti zbog čega su odabrali ciklus u kojem tek napreskokce mogu uvoditi značajne pomake naprijed i promjene općenito.

Xperia XZ3 tako je, u stvari, tek ponešto unaprijeđeno izdanje modela XZ2 koje se od prethodnika razlikuje ponajprije po prijelazu s LCD na OLED zaslone.

OK, to je prilično velik korak za Sony, u kojem su ga godinama odbijali iako je većina konkurencije (uključujući i Apple) svoje top modele već bila opremila zaslonima koji počivaju na OLED tehnologiji. Hoće li biti i deal breaker za nas obične korisnike? Možda, iako se ne bih tome naročito nadao da sam na mjestu odgovornih u Sonyju.

Uz, dakle, novu tehnologiju zaslona poboljšanja i promjene u XZ3 u odnosu na prethodnike su minimalne. Prednja kamera dobila je senzor opremljen s više megapiksela, uvedeno nekoliko novih značajki, a sam uređaj je dobio ponešto moderniji izgled.

Naime, Xperia XZ3 otišla je još jedan korak dalje od dizajnerskih smjernica OmniBalance i njihovih oštrih rubova, kojih su se u Sonyju toliko držali i po kojima su njihovi smartfoni bili prepoznatljivi.

  • +8
Sony Xperia XZ3 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nešto moderniji, ali ipak pomalo zastario

Zaobljenih kutova i bridova te zaslonom koji se 'prelijeva' s lijeve i desne strane, XZ3 sad više liči na recentne Samsungove top modele Galaxy S9 i S8. S njima ne dijeli i uklanjanje obruba na zaslonu, koji su i dalje prisutni pri vrhu i dnu, ali barem u Sonyju nisu još poklekli pred iskušenjem postavljanja zubića. Deblji obrubi služe, između ostalog, za prikrivanje stereo zvučnika, no ujedno daju ovom mobitelu ponešto zastario izgled.

Prekriven zaštitnim staklom Gorilla sprijeda i straga, što povezuje aluminijski okvir, XZ3 je zadržao ozbiljan izgled karakterističan za seriju Xperia, ali djeluje mekše, podatnije i elegantnije nego četvrtasti uređaji koji su mu prethodili. Značajno je manje sklizak nego XZ2, iako ne preporučujem ostavljanje na glatkoj površini bez nadzora. I da, računajte da ćete ga vrlo brzo zamastiti prstima ukoliko ne koristite zaštitnu futrolu.

Sve tipke su na desnom bridu - jedna za regulaciju jačine zvuka pri vrhu, druga za uključivanje i isključivanje u sredini i treća za fotografiranje pri dnu. Potonju možete koristiti i za fokusiranje, tako što ćete ju tek napola pritisnuti.

Ladica za kartice SIM i MicroSD su na gornjem bridu lijevo, dok je na donjem bridu po sredini utor za USB-C. Straga su, jedan ispod druge, bljeskalica, kamera i čitač otiska prsta.

Čitač je smješten pomalo nespretno, skoro na samoj sredini mobitela, što smanjuje mogućnost da ga zamijenite za leću kameru dok ga pokušavate aktivirati u mraku, ali je dosta nezgodan za dohvatiti bez promjene položaja cijele ruke. Precizan je i responzivan, iako sam vidio i bolje u jeftinijim mobitelima. (Xiaomi Pocophone F1, recimo).

Iznimno svijetao zaslon

OLED zaslon dijagonale šest inča (15,2 centimetra) i QHD+ razlučivosti (2.880 puta 1.440 piksela, 548 ppi) i omjera 18:9 je odličan. Izrazito svijetao, živih boja, duboke crne, uglavnom dobro pregledan pod izravnim sunčevim svjetlom ako ga pojačate dovoljno. Sjajan za gledanje filmova i serija, kao i za igranje, vrlo dobar za čitanje. Podržava HDR (može i 'podići' sadržaj do HDR kvalitete zahvaljujući softveru X-reality), a možete ga namjestiti tako da prikazuje obavijesti i vrijeme - kao i neke od vaših fotografija - trajno dok nije aktivan.

Kao i u XZ2, pod haubom su Qualcommov sveprisutni osmojezgreni procesor Snapdragon 845, podržan sa četiri gigabajta RAM-a, i grafička kartica Adreno 630. Radio je bez primjetnih poteškoća i bez većeg zagrijavanja.

XZ3 dolazi s tek 64 GB ugrađene memorije, no možete ju proširiti do 512 GB ako ste spremni žrtvovati jednu karticu SIM u modelu koji podržava dvije. Drugi proizvođači (ponajprije Samsung) već nude značajno veće memorijske kapacitete u svojim top modelima, pa bi bilo mudro kad Xperije ne bi u tome zaostajale.

Kao što sam već spomenuo, prednja kamera na XZ3 je pojačana senzorom s 13 megapiksela (u odnosu na pet MP na XZ2) i otvorom blende f/1.9. Može isporučiti solidne fotografije s bokehom (zamućivanjem pozadine), iako po toj značajki nije u vrhu među top modelima smartfona.

  • +16
Sony Xperia XZ3 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Stražnja kamera ista kao i na XZ2 - 19 MP s otvorom blende f/2.0, iako je model XZ2 Premium dobio dvostruku stražnju kameru.

Jedna stražnja kamera sve je rjeđa pojava među pametnim telefonima najviše cjenovne kategorije. No, to ne znači kako Sonyjeva zaostaje značajno za drugima. Fotografije su prilično dobre, s visokom razinom pojedinosti, zasićenih boja, a kamera se pristojno nosi sa snimanjem pri nižoj razini osvjetljenja. Tek je tu i tamo sklona preeksponiranju.

U Sonyju su redizajnirali sučelje aplikacije za kameru. Pojednostavljeno je, tako da sad možete birati između potpuno automatskog ili potpuno ručnog snimanja. I dalje je na raspolaganju više opcija i načina rada, samo do njih treba nešto dulje kopati.

Xperia XZ3 nema optički zoom i širokokutno snimanja, ali ima značajku Smart Launch. Smartfon će, naime, ponekad prepoznati kako želite snimiti snimku podignete li ga u vodoravnom položaju i odmah aktivirati kameru. Kažem ponekad jer značajka nekad radi, nekad ne. Kamera može snimati video rezolucije 4K HDR, kao i super usporene snimke na 960p.

Značajka dinamičke vibracije (Dynamic Vibration) i dalje je prisutna, i dalje tek na razini trika kojeg se lako brzo zasititi. 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice i dalje je odsutan, što možete djelomično kompenzirati adapterom za USB-C koji stiže u paketu s uređajem. Ako će vam to biti utjeha, Xperia XZ3 podržava LDAC preko Bluetootha i aptX HD.

POMOĆ PRI ODABIRU

Bežični ili 'obični' punjač? Evo nekoliko savjeta

Pogledaj galeriju

Baterija je nešto većeg kapaciteta no u prethodnika (3.300 mAh umjesto 3.180). XZ3 ćete vjerojatno puniti jednom dnevno i vjerojatno dopunjavati tijekom dana ako ste zahtjevniji korisnik. Klasično punjenje od nule do sto posto uz aktiviran zrakoplovni način rada traje oko sat i 45 minuta. Podržava bežično (Qi) i brzo punjenje.

Zvučnici produciraju jasan i čist zvuk, dovoljno glasan kako bih mogao slušati radio tijekom obavljanja kućanskih poslova poput kuhanja i pranja posuđa.

Xperia XZ3 dolazi s instaliranim najnovijim izdanjem Androida 9 Pie, koji bi tijekom ovog mjeseca također trebao stići na XZ2 i XZ2 Premium. Još uvijek je prekrcan suvišnog softverom (Booking, Amazon i tome slično te set Sonyjevih aplikacija), iako većinu toga možete isključiti, ako već ne i deinstalirati.

Novitet je značajka Side Sense, svojevrsni klon HTC-ovog Edge Sensea. Kucnete li dva puta po zaslonu s bilo koje strane dobit ćete male izbornike s prečicama do često korištenih aplikacija i postavki. Izbornik će ponuditi različite opcije ovisno o kontekstu (vašoj lokaciji, dobu dana, danu u tjednu i tome slično).

Zvuči fora i jest, sve dok ne otkrijete kako bi vam moglo početi ići na živce što se značajka sama aktivira i kad za to nije bilo potrebe. Meni jest, i to razmjerno brzo. Među zanimljivim novitetima je i podrška za rad u rukavicama, što bi moglo dobro doći jednom kad napokon stignu hladniji dani.

Trebate li kupiti Sony Xperia XZ3?

Xperia XZ3 je lijep i moćan smartfon čije su glavne prednosti odličan zaslon i kamera te solidna baterija. Neće vas razočarati, ali glavninu toga što nudi možete dobiti i za manje novca.

Sony Xperia XZ3 - ključne specifikacije

Dimenzije: 158 x 73 x 9.9 mm

Težina: 193 grama

Zaslon: 6 inča (15,2 cm) P-OLED, QHD+ (1.080 puta 2.880 piksela, 537 ppi), 18:9, zaštitno staklo Gorilla 5

Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 845 do 2,7 GHz, Adreno 630

RAM: četiri GB

Memorija: 64 GB (proširivo do 512 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 19 MP, f/2.0, EIS, PDAF i laserski autofokus, LED bljeskalica; video 2.160 @ 30 fps, 1.080 @ 30/60 fps, 1.080 p @ 960 fps; HDR, prepoznavanje osmijeha i lica, panorama
  • prednja: 13 MP, f/1.9 (1/5''), EIS, 1.080 p

Baterija: 3.330 mAh, Li-Ion, nezamjenjiva, podrška za brzo i bežično punjenje (Qi)

Povezivanje: USB-C 3.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, hotspot, 4G/LTE (Cat 18), Bluetooth 5.0, NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, blizina, barometar, kompas, spektar boja; A-GPS; otporan na prašinu i vodu (IP65/68)

Operativni sustav: Android 9.0 Pie

Boje: crna, srebrna, zelena, crvena

Cijena: od 5.368 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Sony