ŠARENI ŠMINKER

Stigao je iPhone XR, pogledajte što mislimo o njegovom ugledu 'prihvatljivijeg' smartfona

06.11.2018 u 08:17

Bionic
Reading

Niti mjesec dana nakon izlaska premijskih modela iPhone XS i iPhone XS Max, Apple je izdao nešto jeftiniji iPhone XR. Koliko ovaj uređaj vrijedi i radi li se o velikom koraku unazad u odnosu na skuplje Appleove uređaje saznali smo tijekom testiranja

Kada sam prvi put ugledao iPhone XR, jeftiniju verziju ovogodišnjih perjanica iPhone XS i iPhone XS Max, nešto mi je zastalo u grlu. Razlog ovome dijelom leži i u asocijaciji na iPhone 5C i njegovo plastično kućište. Na sreću, iPhone XR dramatično je drukčiji telefon od onog što sam očekivao.

  • +5
iPhone XR - Slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Iznenađujuće je koliko ideja 'jeftinijeg' iPhonea može utjecati na predrasude koje sam, više ili manje, tijekom nešto manje od dva tjedna korištenja uspio prevladati. Šareni uređaj iz Applea je, na kraju dana, sve osim budžetnog telefona.

Uostalom, kada vam netko predstavi telefone koji koštaju deset i jedanaest tisuća kuna i usput kaže 'e, da...imamo i jednog jeftinijeg', nemoguće je ne pomisliti da se kupnjom telefona nešto gubi. Za cijenu od 7499 kuna koliko je potrebno izdvojiti za startni model sa 64 GB zapremnine, ti rezovi morali su nastati negdje, no iskreno – nakon tjedan dana uz iPhone XR, ostao sam zateknut supremnom kvalitetom pogrdno nazvanog 'budžetnog' iPhonea.

Premijske značajke

Za početak, uređaj ima identični procesor kao i skuplji iPhone, što znači da uz već izvrsno optimizirani iOS 12 sve se igre i aplikacije pokreću i rade spektakularno brzo. Kao drugo, uređaj stiže sa istim frontalnim senzorima kao i iPhone X, iPhone XS i iPhone XS Max, što znači da pruža značajke otključavanja lica 3D mapiranjem (uređaj je nemoguće otključati fotografijom), zabavne animojije i karakteristični zubić. Nakon što ga koristite par dana, pitat ćete se zašto vam je ikad trebao senzor za otisak prsta.

Muke po ekranu ili?

Izbočina na gornjem dijelu ekrana nešto je veća nego na drugim iPhoneima nove generacije, no i dalje je dizajnirana da uz dostupni softver i operativni sustav postane nezamjetna već nakon trideset minuta korištenja. Uređaj je u usporedbi sa skupljim modelima malo deblji, s time da mu je sam rub ekrana vidljiv i deblji nego na Maxu i XS-u. Ovdje, naime, leži jedna od tri bitne razlike između Maxa, XR-a i XS-a. Dok skuplji uređaji dolaze sa OLED ekranom visokog kontrasta, XR dolazi sa nečim što Apple zove Liquid Retina – LCD ekranom zakrivljenog ruba koji, ako pitate Apple, ima najprecizniju reprodukciju boja na tržištu.

Premda osobno ne mogu jamčiti da je gore navedeno istinito, apsolutno sam uvjeren da velik broj kupaca neće moći prepoznati razliku. iPhone XR, premda nema duboku crnu i izraženu bijelu kao uređaji sa OLED ekranom, dolazi ekstremno blizu. Štoviše, kada sam stavio XS i XR jedan pored drugog, razlika u slici bila je praktički nezamjetna.

iPhone XR primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Jedini konkretni slučaj u kojem su se uređaji razlikovali je pri gledanju iz vrlo niskog kuta, kada je sjaj na LCD ekranu prilično uočjiv. Ekran je zaštićen istom vrstom otpornog stakla kao i XS i XS Max, dok u isto vrijeme troši manje električne energije.

Baterija i zvuk

Kad sam već kod potrošnje, moram priznati da sam od Applea po pitanju izdržljivosti uređaja očekivao puno manje. No, XR je bez problema izdržao cijeli dan (vrlo) intenzivnog korištenja te sam ga obično na punjač morao spojiti tek idućeg jutra. Jednom kada me 'pusti' potreba za neprekidnim petljanjem po uređaju, vjerujem da će baterija trajati još dulje.

Druga stvar koju sam podcijenio bio je zvuk. iPhone XR, naime, ima bolje zvučnike od svih smartfona koji su mi došli u ruke. Jedini telefon koji ima jasniji stereo i glasniji zvuk, barem prema mojem iskustvu, je iPhone XS Max, no iskreno - on košta 3500 kuna više.

Materijali, kućište i žestoki pritisci prstom

Što se kućišta tiče, prednje staklo isto je kao na iPhoneu XS, dok je stražnje posuđeno od prošlogodišnjeg modela. Ovo, u slučaju da ne znate o čemu se točno radi, znači da je maskica dosta dobra opcija.

Što se bočne strane uređaja tiče, on je napravljen od aluminija, za razliku od XS koji ima rub od nehrđajućeg čelika. Aluminijski rub Appleu je omogućio da ga poboja u niz blago teksturiranih mat finiša koji se jako lijepo usklađuju sa glavnom bojom pozadine koja, u slučaju XR-a dolazi u nekoliko vrlo atraktivnih varijanti. Osobno preferiram žutu, plavu i crvenu, makar vjerujem da će kupci željni malo decentnijeg uređaja izabrati bijelu ili crnu. Što god birali, uređaj u ruci sjedi savršeno unatoč velikom ekranu dijagonale 6.1 inča. Istina, malo je deblji i izgleda kao da je u maskici, no to je cijena debljeg LCD panela.

Još jedna stvarčica koju XR donosi (ili odnosi) je 3D Touch, značajka pomoću koje se jačim pritiskom na ekran pozivao niz dodatnih opcija. Osobno mi je jako nedostajao i bilo mi ga je žao dok sam se navikavao na novi haptic touch sustav (koji ne radi u svim aplikacijama), no nekako mi se čini da prosječni korisnici promjenu neće ni primjetiti (pošto ju, prema Appleu, skoro uopće ne koriste).

TEHNO VODIČ

iPhone XS vam je preskup? Bacite pogled na ove alternative

Pogledaj galeriju

Razlike u kameri

Druga stvar koja je zapravo glavni razlog zbog kojeg bi osobno radije od XR-a kupio XS ili XS Max je kamera. XR koristi isti objektiv kao njegova skuplja braća, s time da fotografije ispadaju malo 'uže'. Dodatni objektiv na skupljim modelima omogućava dvostruki zum i prirodnije portretne slike, s time da XR posao obavlja izvrsno, samo za trunkicu slabije od XS-a. Jedini problemčić kod selfi portreta na XR-u je što prepoznaje samo ljudska lica, pošto dubinski efekt primjenjuje pomoću algoritma. Dobra strana priče je, u drugu ruku, ta da fotografije, uključujući dubinski efekt, kao i na skupljim modelima možete i dalje uređivati prije i nakon slikanja selfija.

Upravo to nas dovodi do jednog dosta zanimljivog pitanja, a to je koliko zapravo cijenite OLED ekran i dodatni objektiv na stražnjem dijelu kamere? Ako ste spremni ostaviti 2500 ili 3500 kuna više za ove dvije značajke, onda definitivno uzmite Max ili XS.

Kupiti ili ne?

Ako ste vlasnik iPhonea 5, 6, 7, pa čak i 8, nadogradnja na XR bit će logični izbor.

iPhone XR je, bez dvojbe, jako lijepi flagship prilagođen puno širem rasponu potrošača. Ako vas u ovom trenu svrbe prsti i jedva čekate u komentarima spomenuti svoj Android i njegove značajke, vodite računa da je ovaj telefon prije svega napravljen za ljude koji imaju nekoliko godina stari iPhone i žele premijsku nadogradnju unutar Appleovog ekosustava po dramatično nižoj cijeni koju su s iPhoneom XR zbilja i dobili.

  • Ime: iPhone XR
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS
  • Procesor: A12 Bionic
  • Ekran: Liquid Retina (LCD) 6.1 inča
  • Kamera: prednja 12 mp, stražnja 12 mp
  • Kućište: staklo, aluminij
  • Otportnost na vodu: IP67
  • Baterija: Li-Ion
  • Cijena: 7499 kn (64GB)

Plus:

  • izgled
  • operativni sustav
  • materijali izrade
  • iskustvo korištenja
  • kamera
  • baterija
  • cijena

Minus:

  • ekran nije OLED, nema pravi HDR
  • stražnja kamera nema dvostruki objektiv
  • rubovi ekrana su deblji nego na iPhoneu XS i XS Max
  • nema 3D touch