PRIJETNJA SIGURNOSTI

U ratu protiv Twittera Elon Musk je povukao ne naročito pametan potez

12.04.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana pojedini su korisnici počeli primjećivati kako X automatski mijenja spominjanje URL-a Twitter.com u X.com. U X-u nisu baš puno razmišljali o mogućim posljedicama

Nije tajna kako Elon Musk ne voli naziv Twitter.

Rasprodao je poznate memorabilije s plavom pticom tvrtke i eliminirao riječ tweet s platforme X, između ostalog. Ali, sad radi nešto što... Pa, nije naročito inteligentno.

Naime, čini se kako su u X-u pokušali automatski promijeniti sve reference na Twitter.com u X.com.

Prije nekoliko dana pojedini su korisnici počeli primjećivati kako X automatski mijenja spominjanje URL-a Twitter.com u X.com u aplikacijama za uređaje s operativnim sustavom iOS.

Promjena je napravljena bez obzira na to gdje je riječ Twitter u URL-u, što znači da se URL-ovi poput NetfliTwitter.com u objavama pojavljuju kao Netflix.com.

Vjerojatno vidite u čemu je problem.

Ako je X automatski promijenio NetfliTwitter.com u Netflix.com u objavama, korisnici koji su kliknuli na tu poveznicu poslani su na NetfliTwitter.com, ne na pravu početnu stranicu Netflixa.

To vrlo brzo može postati zlatnim rudnikom za prevarante koji koriste phishing i srodne metode kako bi vam pokrali podatke i digitalni identitet ili preuzeli kontrolu nad vašim računalom ili računalnim sustavom.

Jedan od korisnika X-a kupio je domenu NetfliTwitter.com kako bi spriječio takvu zlorabu i na njoj objavio upozorenje.

Slično su postupili i drugi korisnici, među kojima i jedan koji je kupio domenu seTwitter.com, a koju X automatski mijenja u sex.com.

Čini se kako su u X-u u međuvremenu shvatili da nisu baš dobro promislili moguće posljedice, pa je automatska promjena isključena, piše Gizmodo.