najavio nA X-U

Musk: Tesla će samovozeći robotaksi predstaviti 8. kolovoza

06.04.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira predstaviti svoj dugo obećavani samovozeći 'Robotaxi' 8. kolovoza, najavio je u petak šef Tesle Elon Musk

Musk nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na X-u, bivšem Twitteru, čiji je vlasnik. Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljit će se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom. Musk već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model.

Trenutno Teslina takozvana tehnologija "autopilota" u električnim automobilima funkcionira kao sustav pomoći vozaču koji zahtijeva kontrolu i intervenciju čovjeka za volanom. Druge tvrtke već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Googleovu podružnicu Waymo. No, Musk inzistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila.

Taj je Teslin pristup kontroverzan među stručnjacima. U prošlosti su se nesreće događale nakon što je Tesline kamere zaslijepilo sunce, a da su se pritom vozači previše oslanjali na tehnologiju.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia