kreće testiranje

U Njemačkoj će azilante provjeravati - softver

21.03.2017 u 10:03

Bionic
Reading

Njemačka će početi testirati softver za prepoznavanje glasa za provjeru izbjeglica koji traže azil u toj zemlji. Žele ubrzati postupak obrade stotine tisuća migranata, ali stručnjake brine hoće li softver nanijeti više štete nego koristi

U Njemačkoj analizu govora pri određivanju iz koje zemlje tražitelj azila dolazi koriste od 1998. godine. Navodno oko 60 posto izbjeglica stiže bez odgovarajućih dokumenata kojima bi potvrdili svoj identitet. 

U slučaju kad treba provjeriti odakle potencijalni azilant dolazi uobičajeni je postupak snimiti razgovor i poslati ga lingvistima. Veliki izbjeglički val koji je zapljusnuo Njemačku i ostatak Europe doveo je do toga da trenutno 430 tisuća snimki čeka na provjeru. 

Strojna analiza čini se kao dobro rješenje kako bi se što brže otkrilo one koji lažno tvrde kako su iz ratom razorenih i ugroženih zemalja poput Sirije, ne bi li dobili poseban tretman. 

No, zagovornici otvaranja vrata izbjeglicama su zabrinuti jer smatraju kako automatizirana analiza glasa nije još dovoljno kvalitetna i može dovesti do odbijanja azila ljudi kojima je doista potreban. Nisu zadovoljni niti oni koji se protive udomljavanju izbjeglica jer smatraju kako bi nesavršen sustav mogao omogućiti pripuštanje terorista u zemlju. 

Novi softverski sustav bit će na testiranju dva tjedna. Izvorno je dizajniran za banke i osiguravajuće kuće. U idealnoj situaciji može temeljem glasovnog uzorka prepoznati odakle je govornik. Ta analiza će potom biti uparena s drugim indikatorima kako bi se dobila što cjelovitija slika. 

Lingvisti poput profesorice Monike Schmid sa Sveučilišta u Essexu u Velikoj Britaniji tvrde kako sadašnji softver nikako ne može prepoznati sve nijanse jezika, a treba uzeti u obzir i niz drugih čimbenika poput starosti ispitanika, korištenje slenga... Upozorava kako bi tražitelji azila doista mogli prevariti softver, ali i ljude. 

Više: Gizmodo