ZABRINJAVAJUĆA POJAVA

U Južnoj Koreji postoje web stranice koje omogućavaju štancanje lažnih vijesti

13.02.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Dijeljenje lažnih vijesti potiče se poklon bonovima, ali nije ih jednostavno obrisati jednom kad ih izradite

Web stranice koje omogućuju jednostavno stvaranje i distribuciju lažnih vijesti izazivaju kontroverze u Južnoj Koreji.

Nije poznato tko stoji iza takvih web odredišta, gdje korisnici mogu izrađivati lažne udarne vijesti u predlošku osmišljenom tako da izgledaju uvjerljivo.

Potom je moguće kopirati poveznicu na lažnu objavu i poslati je bilo kome. Neke vijesti su očito lažne, dok bi se druge moglo zamijeniti za stvarne.

Na takvim je web odredištima u pravilu moguće pronaći izjavu o odricanju od odgovornosti, u kojoj je navedeno da su informacije na njima lažne i da nemaju kontrolu nad sadržajem koji se distribuira putem njihovih sustava.

Problem je što se odricanje od odgovornosti pojavljuje samo na uvodnoj stranici, nakon što je osoba koja je primila lažne vijesti već pomaknula stranicu prema dnu članka.

Lako objaviti, teško ukloniti

Uz to, izjava o odricanju od odgovornosti je samo na korejskom jeziku, dok su dezinformacije još dostupne na engleskom, japanskom, kineskom i ruskom.

Izradu i dijeljenje lažnih sadržaja potiče se nagradama. Tako je, primjerice, moguće dobiti poklon bon u vrijednosti od približno 50 eura ako objava dobije tisuću klikova. Toliko košta i brisanje objave, što je također objašnjeno samo na korejskom.

Poveznice na lažne informacije slične su onima servisa vijesti Naver, kojim upravlja najkorištenija internetska tražilica u Južnoj Koreji. U Naveru su rekli kako su svjesni problema i kako razmišljaju o pokretanju pravnog postupka protiv osoba koje drže spornu web stranicu.

Zavaravajuće i lažne informacije dižu uzbunu diljem svijeta. Tijekom Svjetskog ekonomskog foruma dezinformacije koje je generirala umjetna inteligencija rangirane su među najvećim kratkoročnim rizicima diljem svijeta, uz ekstremne vremenske prilike, društvenu polarizaciju i kibernetičku sigurnost.

Postoji zabrinutost da bi dezinformacije mogle imati posebno ozbiljan utjecaj na društvo 2024. godine, koju će obilježiti važni izbori u nizu država, piše Straits Times.