oprez s kriptovalutama

Twitterom hara prevara kojom je čak i Musk impresioniran

10.07.2018 u 08:21

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko mjeseci Twitter korisnike stalno napada mreža naprednih botova koja od njih želi izvući kriptovalutu Ethereum nudeći im zauzvrat recepte za brzo bogaćenje

Twitter se već mjesecima bavi epidemijom prevara s kriptovalutama na svojoj platformi, a situacija je toliko izmaknula kontroli da čak i Elon Musk priča o tome. No, umjesto da kao i svi osudi takve prevare, Musk je izjavio kako je naprosto impresioniran pojedincima koji vode mrežu botova te da su za takav 'posao' potrebne 'opasne vještine'. Uz to je i krivo napisao ime valute Ethereum.

Međutim, izgleda da je i takav tvit pokrenuo snažne reakcije jer je i Ethereumov suosnivač Vitalik Buterin izvijestio o neobičnoj pojavi koju je tvrtka zabilježila po prvi puta. Nažalost, Buterin je bio malo razočaran što je Muskov povod da spomene Ethereum epidemiju prevara, a ne tehnologija koja je iza njega.

Vojska botova koja muči Twitter prvi je napad izvršila početkom godine. Premda su isprve napadali samo malu skupinu utjecajnih influencera, mreža se postupno proširila i sada vrebaju gotovo svakoga tko se bavi kriptovalutama. Čak je i sam Musk postao meta prevaranata.

Prerušeni kao pokloni i primamljivi recepti za brzo bogaćenje, tvitovi pecaju naivne korisnike da pošalju sredstva na nasumičnu Ethereum adresu. Suprotno obećanjima o udvostručavanju ulaganja, ljudi ostaju bez svog novca.

Twitter okreće glavu

Nakon brojnih žalbi i prijava Twitteru te pritisaka na njegovog direktora Jacka Dorseya, neki blockchain influenceri upozoravaju svoje sljedbenike na prijevare tako što dodaju ‘Not giving away ETH’ izravno u svoja korisnička imena.

  • +11
Najpopularnije domaće i strane osobe na Twitteru Izvor: Screenshot / Autor: Twitter

Ipak, izvješća sugeriraju da je ovaj potez učinio jako malo da se prevaranti, koji na ovaj način svaki dan uberu tisuće dolara, zaustave.

U međuvremenu, botovi postaju pametniji. U stvari, korisnici su nedavno primijetili da, uz pomoć buga koji im dozvoljava da ažuriraju korisnička imena i tako dodaju oznaku potvrđenog profila, prevaranti privlače žrtve koje se uzdaju u plavu kvačicu pored imena.

Po svemu sudeći, Tvitter nije pretjerano zabrinut ovim problemom, pa su neki programeri odlučili stvari uzeti u svoje ruke osmišljavajući rješenja koja bi upozorila korisnike o bilo kakvim sumnjivim akcijama. No mnoga od tih rješenja su prestala funkcionirati i velika je šansa da će problem i dalje postojati sve dok se Twitter sam ne odluči za uvođenje odgovarajućeg mehanizma filtriranja - kao što je trebao prije nekoliko mjeseci, piše The Next Web.