NOVA PROCJENA

Tržište dronova vrijedi 127 milijardi dolara

12.05.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Gospodarski sektor u kojem primjena bespilotnih letjelica ima najveće izglede jest infrastruktura u kojoj se govori o tržišnoj vrijednosti od otprilike 45,2 milijarde dolara

Novo istraživanje PwC-a o komercijalnim primjenama tehnologije bespilotnih letjelica pokazalo je da procijenjena vrijednost novog globalnog tržišta za poslovne usluge u kojima se upotrebljavaju dronove iznosi više od 127 milijardi dolara.

Primjena tehnologije bespilotnih letjelica u postojećim poslovnim procesima omogućuje poduzećima iz tih gospodarskih sektora da stvore nove poslovne modele.

Prema PwC-ovom izvješću Clarity From Above može se govoriti o tržišnoj vrijednosti rješenja baziranim na bespilotnim letjelicama višoj od 127 milijardi dolara. To je, prema PwC-ovim predviđanjima, vrijednost postojećih poslovnih usluga i rada koje će se u budućnosti vjerojatno zamijeniti rješenjima baziranim na bespilotnim letjelicama.


Gospodarski sektor u kojem primjena bespilotnih letjelica ima najveće izglede jest infrastruktura u kojoj se govori o tržišnoj vrijednosti od otprilike 45,2 milijarde dolara.

Bespilotne letjelice s kamerama i senzorima pružaju poduzećima diljem svijeta potpunije podatke. Također se koriste u prijevozu i preciznim poslovnim aktivnostima te tako sve više utječu na poslovne strategije poduzeća.

Rješenja bazirana na bespilotnim letjelicama najprikladnija su za sektore u kojima je potrebna mobilnost i visoka kvaliteta podataka. Točnije, poduzeća koja upravljaju imovinom koja je raspršena na širem području već se dugi niz godina suočavaju s problemima koje nova rješenja baziranim na bespilotnim letjelicama mogu riješiti.

Velike koristi od uvođenja bespilotnih letjelica u svakodnevno poslovanje mogu imati poduzeća u sektoru velikih kapitalnih projekata, održavanja infrastrukture i poljoprivrede. S povećanjem kvalitete i dostupnosti podataka, u sektorima osiguranja i rudarstva moglo bi doći do poboljšanja procesa. Cijeli sektor prijevoza zasigurno će promijeniti koncept dostave krajnjem primatelju.


Jedna od osnovnih primjena bespilotnih letjelica jest u nadzoru izgradnje i održavanja postojeće infrastrukture. Bespilotne letjelice koriste se i u prijevozu za dostavu krajnjem primatelju, kao i u poljoprivredi i to ne samo za prikupljanje i brzu analizu podataka o zemlji i usjevima nego i za precizno oprašivanje biljki.

S obzirom na to da će bespilotne letjelice imati utjecaj na poslovanje poduzeća u velikom broju gospodarskih sektora, PwC je u Poljskoj uspostavio globalni centar izvrsnosti u kojem se klijentima pomaže riješiti poslovne izazove pomoću bespilotnih letjelica i analitike podataka.