ima li života

Tri svemirske velesile do Marsa stižu prije kraja veljače, a svima im je zajednička - znatiželja

08.02.2021 u 13:50

Bionic
Reading

Tri misije pokušat će otkriti tajne Crvenog planeta i njegove povijesti te naravno - saznati ima li života na njemu

Na Mars uskoro stiže mala flota svemirskih letjelica. One sa sobom nose znanstveno-tehnološka nastojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, NASA-e i Kine, a cilj je istraživanje Crvenog planeta. 'Ove vlade pokrenule su misije zbog istraživanja, a ne zbog poslovnih interesa', komentirao je direktor Planetarnog društva Bill Nye u razgovoru za The Verge.

Hope

Do Marsa će prvo doletjeti emiratski orbiter Hope. Nakon što ju je u svemir prije sedam mjeseci pogurala japanska raketa H-IIA, sonda će u orbitu našeg planetarnog susjeda stići 9. veljače te će provesti dvije godine pomno promatrajući atmosferu i dnevne promjene vremena. UAE će ovim potezom postati prva arapska nacija koja je lansirala međuplanetarnu sondu te se time pridružila ostalim 'velikim igračima' u polju istraživanja svemira.

'Ovo je polazna točka za znanstvenu zajednicu', komentirala je zamjenica projekt menadžera Emirates Mars Missiona Sarah al Amiri. Tamošnji znanstvenici počet će s međuplanetarnim istraživanjima kad Hope krene slati informacije.

Misija Hope koštala ih je 200 milijuna dolara, a tamošnji znanstvenici surađivat će sa znanstvenim timovima sa sveučilišta Colorado Boulder, Državnog sveučilišta Arizone i Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji. Premda misija Hope predstavlja veliku znanstvenu priliku, UAE se u nju uzda kao početak polaganog udaljavanja od ovisnosti o prodaji nafte i početku potpuno nove industrije.

Tianwen-1

Korak nadomak UAE-a i njihove sonde Hope nalazi se kineska letjelica Tianwen-1, a do Marsa stiže 10. veljače. Letjelica teška pet tona kružit će marsovskom orbitom i snimati regiju Utopia Planitia, ispod čije se površine, prema saznanjima znanstvenika, nalaze veliki depoziti vodenog leda. Tianwen-1 će u svibnju na površinu poslati i rover koji će istražiti regiju iz puno veće blizine.

Tianwen-1 znači 'pitanje nebesima', a prema Marsu nosi niz instrumenata pomoću kojih će lakše prepoznati led i uz malo sreće i tragove mikroorganizama. Promatranjem Marsa iz orbite te lansiranjem rovera i misija će postati 'prvom svjetskom ekspedicijom na Mars koja će uspjeti obaviti tri zadatka uz pomoć samo jedne sonde', komentirao je Ya Peijian, glavni znanstvenik Kineske akademije za svemirsku tehnologiju.

Kineski Tianwen-1 će krajem veljače, 18. veljače, dobiti društvo u obliku rovera Perseverance, a odredište mu je krater Jezero smješten na drevnoj riječnoj delti u kojoj će, uz malo sreće, otkriti tragove nekadašnjeg života. Mjesto slijetanja nalazi se oko 2575 kilometara od kineskog te predstavlja šestu američku misiju na Mars.

Perseverance

Ako Amerikancima slijetanje pođe za rukom, Perseverance, rover vrijedan preko dvije milijarde dolara, iskoristit će svoj sustav kretanja za dvogodišnje istraživanje kratera Jezero i traženje organskih spojeva UV laserom, analiziranje sastava marsovskih stijena rendgenskim spektrometrom te praćenje vjetrova pomoću dva specijalizirana mikrofona.

Konačno, rover će sakupiti uzorke koji će poslužiti znanstvenicima NASA-e i ESA-e za daljnja istraživanja.

Najambiciozniji dio američke misije na Mars je helikopter Ingenuity koji će pokušati letjeti Marsovom rijetkom atmosferom te postati prvom letjelicom kojoj je to pošlo za rukom. Premda je svaka misija imala različite ciljeve, njihova zajednička osobina je znatiželja, odnosno kolektivno započinjanje nove ere istraživanja Crvenog planeta.