SPHEREx

NASA i SpaceX mapirat će 450 milijuna galaksija kako bi otkrili tajnu nastanka svemira. A evo i na koji način

08.02.2021 u 11:58

Bionic
Reading

NASA i SpaceX surađivat će u svemirskoj misiji koja će nam pomoći da bolje razumijemo podrijetlo svemira. SpaceX će biti zadužen za lansiranje NASA-ine svemirske zvjezdarnice koja će mjeriti infracrveni spektra približno 450 milijuna galaksija

SPHEREx je dvogodišnja misija, vrijedna 98,8 milijuna dolara, a njen je cilj istražiti nebo u bliskoj infracrvenoj svjetlosti. Ovo svjetlo nije vidljivo ljudskom oku, ali može ponuditi odgovor na razna pitanja, poput onih o rođenju svemira. Misija će također potražiti vodu i organske molekule u zvjezdanim vrtićima u kojima se rađaju zvijezde, kao i na diskovima oko zvijezda.

Ukupno će se prikupiti podaci o više od 300 milijuna galaksija, kao i o više od 100 milijuna zvijezda u našoj vlastitoj galaksiji Mliječni put. Misija SPHEREx trebala bi startati već u lipnju 2024. i to SpaceX-ovom raketom Falcon 9.

Prošlog studenog NASA je najavila suradnju sa 17 američkih tvrtki u razvoju svemirskih tehnologija. Na tom popisu nalaze se tvrtke kao što su Blue Origin, Phase Four, Rocket Lab USA, Sensuron...

Partnerstva uključuju i izradu 3D tiskanog sustava za NASA-in program Artemis, ispitivanje metode uklanjanja prašine s planetarnih solarnih nizova i još mnogo toga. Prošlog listopada NASA je također najavila partnerstvo s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na Artemis Gatewayu.

SPHEREx će promatrati nebo u optičkoj, ali i bliskoj infracrvenoj svjetlosti koja, iako nije vidljiva ljudskom oku, služi kao moćan alat za odgovaranje na kozmička pitanja.

Misija SPHEREx trebala bi startati već u lipnju 2024. Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Cover Images

SPHEREx će istražiti stotine milijuna galaksija, od koji su neke udaljene 10 milijardi godina. U Mliječnoj stazi misija će tražiti vodu i organske molekule - neophodne za život kakav poznajemo.

Svakih šest mjeseci SPHEREx će pregledavati cijelo nebo koristeći tehnologije prilagođene sa Zemljinih satelita i međuplanetarnih letjelica. Misija će stvoriti kartu cijelog neba u 96 boja, daleko premašujući razlučivost boja prethodnih mapa neba. Utvrdit će i ciljeve za detaljnije proučavanje budućih misija.