1,3 MILIJARDE DOLARA PREVARE

Toshibin skandal će ostaviti tisuće radnika bez posla

21.12.2015 u 14:53

Bionic
Reading

Nakon što su ovo ljeto uhvaćeni u skandalu koji je obuhvaćao šest godina pružanja netočnih poslovnih rezultata, bilo je jasno kako za Toshibu slijedi vrlo težak period. Pored varanja u profitu za kakvih 1,3 milijarde dolara, sada je jasno kako će i tisuće zaposlenika morati napustiti kompaniju

Reuters prenosi Toshibino izvješće da će morati rezati 7.000 pozicija u segmentu potrošačke elektronike, kako bi se pokušali 'vratiti na noge'. Štoviše, planiraju prodati i proizvodne pogone za TV uređaje u Indoneziji, a konačni broj srezanih pozicija bi mogao premašiti 10.000.

Troškovi restrukturiranja, koji uključuju prodaju proizvodnog pogona, dovest će do neto gubitka od 4,5 milijardi dolara u tekućoj poslovnoj godini koja se zaključuje sljedeći ožujak. 'Implementacijom ovog plana, nadamo se kako ćemo vratiti povjerenje dioničara i preobraziti se u snažnu kompaniju', stoji u priopćenju Toshibe.

Toshiba se u ovoj nezavidnoj situaciji našla otkrićem nepravilnosti u izvještajima poslovnih rezultata koji sežu sve do 2008. godine. Reuters navodi kako su dionice tvrtke od travnja do danas pale u vrijednosti za kakvih 40 posto, a analitičari smatraju da je neovisno o skandalu Toshiba morala kad-tad provesti značajna restrukturiranja.