FINANCIJSKA APLIKACIJA

Revolut u Hrvatskoj proširuje investicijsku ponudu: Omogućili trgovanje obveznicama

19.06.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Revolut, financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta, svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodala obveznice. Investicijske usluge u EGP-u pruža Revolut Securities Europe UAB (Revolut), priopćili su iz tvrtke

Najava dolazi nakon nedavnog reprezentativnog istraživanja koje je provela tvrtka Dynata u ime Revoluta u Hrvatskoj i koje je pokazalo da čak 37 posto Hrvata ima nisku toleranciju na rizik, što ih navodi da traže sigurnije opcije ulaganja. Hrvatski građani su najkonzervativniji ulagatelji među 15 ispitanih europskih zemalja, gdje u prosjeku 29 % ispitanika daje prednost sigurnijim investicijskim opcijama. Nadalje, 17 posto ispitanika iz Hrvatske želi diversificirati svoje portfelje, a istodobno biti otvoren za umjeren rizik.

Obveznice se izdvajaju kao dobra polazna točka za ulagatelje koji su manje skloni riziku, jer obično nude visoku razinu stabilnosti i mogućnost znatne diversifikacije portfelja. Dobar kreditni rejting i zaštita od inflacije dodatno doprinose njihovoj privlačnosti za ulagače koji traže stabilnost i mogućnost pouzdanih povrata. I vlade i korporacije koriste se obveznicama kao sredstvom za prikupljanje kapitala, nudeći investitorima priliku da učinkovito posuđuju novac u zamjenu za redovite isplate kamata i vraćanje uloženih sredstava na kraju. Različite vrste obveznica nude različite profile rizika i povrata, te ih treba procijeniti u skladu s tim. Prinosi obveznica također bi ih mogli učiniti dobrom zaštitom u slučaju većeg gospodarskog pada.

Revolutova ponuda trenutno obuhvaća blizu 40 korporativnih i državnih obveznica, a popis će se proširiti u nadolazećim mjesecima. Minimalni iznos za početak ulaganja u obveznice je 100 USD/EUR, uz 0,25 posto fiksne naknade po trgovanju (minimalna naknada je 1 USD/EUR). Mogu se primjenjivati druge naknade.

Ovo je još jedan korak u Revolutovoj misiji izgradnje sveobuhvatne investicijske platforme koja uključuje široku lepezu investicijskih instrumenata, dostupna je diljem EGP-a, a namijenjena je kako naprednim ulagačima tako i početnicima. Korisnicima je dostupno više od 2.800 dionica tvrtki uvrštenih na američkim i europskim burzama te preko 500 fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ova), kao i alati za praćenje izvedbe ulaganja u stvarnom vremenu, kao što su popisi za praćenje uživo, grafikoni trgovanja i tržišne vijesti – sve unutar Revolut aplikacije.

Ranije ove godine Revolut je također ukinuo naknade za skrbništvo (0,12 posto godišnje tržišne vrijednosti imovine koju drži klijent) za sve financijske instrumente koje Revolut Trading Ltd odnosno Revolut Securities Europe UAB nudi u aplikaciji klijentima iz UK-a i EGP-a.

Rolandas Juteika, voditelj odjela za imovinu i trgovanje (EGP), izjavio je: 'Nastavljamo širiti Revolutovu ponudu ulaganja s obveznicama, izvrsnim načinom diversifikacije investicijskog portfelja, zaštite od neizvjesnosti i stvaranja fiksnog prihoda. S većim potencijalnim prinosima i prednostima diversifikacije, obveznice nude uvjerljivu alternativu za ulagače koji žele izgraditi bogatstvo i sačuvati kapital.'

Revolut je nedavno uveo široku lepezu opcija ulaganja za svoje klijente u cijelom EGP-u, a sve su dostupne unutar aplikacije Revolut: američke i europske dionice, ETF-ovi i sada obveznice. Tvrtka je također predstavila paket usluga Trgovanje Pro – plaćenu pretplatu koja nudi, među ostalim pogodnostima, pristup cjenovnim pogodnostima (npr. niže provizije i veća ograničenja veličine naloga) i dodatne analitičke značajke. Za manje iskusne ulagače, Revolut nudi svoju uslugu Robo savjetnika, koja je najprikladnija za klijente koji uopće nemaju iskustva s trgovanjem, imaju malo iskustva ili jednostavno nemaju vremena za opsežna istraživanja i aktivno trgovanje.

Investicijske usluge u EGP-u pruža Revolut Securities Europe UAB ('Revolut'), investicijska tvrtka koju je ovlastila i regulira Litavska središnja banka. Kao i kod svih ulaganja, postoji rizik za kapital. Vrijednost ulaganja može rasti i padati. Prošla izvedba, kao ni prinos na obveznice prikazan u bruto iznosu, nije pouzdan pokazatelj buduće izvedbe i Revolut ne jamči da će vaši investicijski ciljevi biti postignuti ili da će portfelj ostvariti povrat.

Možete izgubiti cijelu svoju investiciju ako izdavatelj obveznice ne ispuni svoje obveze. Na vrijednost ulaganja mogu utjecati fluktuacije valuta. Informacije sadržane ovdje nisu osobna preporuka, investicijski savjet ili ponuda za donošenje bilo kakve investicijske odluke. Za dodatne informacije, molimo pogledajte Revolut Uvjete i odredbe za trgovanje, stranicu s često postavljenim pitanjima o naknadama i Objavu o riziku.