OPERATION PAYBACK

Tko su hakeri koji osvećuju WikiLeaks?

09.12.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Najave o tome da svjetska hakerska zajednica neće sjediti prekriženih ruku ukoliko se nastavi progon Wikileaksa i Juliana Assangea jučer su se pokazale istinitima. Bijes hakerske ekipe Anonymous osjetili su, između ostalih, Mastercard, PayPal i web stranica švedskog tužiteljstva, a predstavnik hakera se oglasio u britanskom Guardianu i objasnio njihov način djelovanja i ciljeve

Haker pod nickom Coldblood, 22-godišnji Londončanin, objasnio je da se Anonymous sastoji od oko tisuću članova 'koji dijele zajedničke ideale' i žele biti sila u službi 'kaotičnog dobra'. Unutar ove šarolike skupine ne postoji definirana hijerarhija, a njezini članovi su tinejdžeri i mladi ljudi, ali i roditelji i stariji, naročito profesionalci iz područja informatičkih tehnologija. Skupina je rođena na utjecajnom internetskom forumu 4chan (www.4chan.org ) 2003. godine, dok je naziv Anonymous posveta ranim danima tog foruma.

U međuvremenu je Anonymous postao nešto veće, objašnjava Coldblood te naglašava da njihovo djelovanje ovisi o tome da većina članova smatra neku pojavu vrijednom akcije. U javnosti su se proslavili svojim napadima na scijentologe, koji su se tzv. haktivistima zamjerili svojom pretjeranom i paranoidnom potrebom za tajnošću. Također su napadali i muzičke firme koje su tužile ljude zbog skidanja muzike s interneta.

Anonymous mnogi opisuju kao jato ptica, čije se članove može prepoznati samo po tome kada nešto rade zajedno. Ovu akciju su nazvali 'Operation Payback'.

'Mi smo protiv korporacija i uplitanja vlasti u internet. Smatramo da internet treba biti otvoren i slobodan za sve. Vlade ne bi trebale pokušavati cenzurirati mišljenja samo jer se ne slažu s njima. Anonymous podržava Wikileaks ne zato što se slažemo ili ne slažemo s podacima koje oni objavljuju, nego zato što smo protiv bilo kakve cenzure na internetu. Ako dopustimo da Wikileaks padne bez borbe, to će biti znak vladama da mogu micati stranice s kojima se ne slažu kad im dođe', rekao je haker Coldblood te dodao da su članovi Anonymousa svjesni da svojim djelovanjem krše zakone, ali 'smatraju da je sigurnost u brojevima'.

Zanimljivo, internetska platforma za plaćanje PayPal jučer je također doživjela hakerske napade na svoj blog, a danas je odlučila ipak osloboditi novčana sredstva koja su ljudi uplatili za Wikileaks. Anonymous pak najavljuje da će se ubuduće više koncentrirati na to kako da pomognu Wikileaks da ostanu online.

Ipak, ne treba sumnjati da će se Anonymous opet upustiti u napade ukoliko budu smatrali da je potrebno, a treba upozoriti i da će pokušaji uklanjanja Wikileaksa s interneta jedino rezultirati njihovim nezaustavljivim širenjem. Riječ je o Streisand-efektu (http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect), online fenomenu koji je definiran kao 'neuspješan pokušaj skrivanja ili uklanjanja informacija s interneta što onda dovodi do njihovog još većeg širenja'.