HRVATSKI PATENT

Svjetski mediji pišu o našim pčelama minolovcima

21.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Svjetski mediji poput američkog Huffington posta, novozelandskog Heralda, irskog Journala i britanskog Expressa ovih su dana objavili priču o Nikoli Keziću profesoru na zagrebačkom Agronomskom fakultetu i njegovom višegodišnjem istraživanju koje je pokazalo da se pčele mogu uvježbati da traže mine preostale iz rata

Kezićev tim trenira pčele da povezuju miris eksploziva TNT-a sa šećernim sirupom tako što u hranilišta stavlja mješavine ove dvije supstance. Kada se pčele jednom naviknu na vezu, postaju odlični lovci na mine. Ova reakcija se stručno zove Pavlovljev uvjetovani refleks po ruskom psihologu Ivanu Pavlovu koji je otkrio da psi uvježbani da dobiju hranu kada se oglasi zvono, kasnije sline čim ga čuju.

'Pčelama dajemo otopinu šećera za nagradu kako bi ih naučili da mogu naći hranu usred mirisa TNT-a', objasnio je naš stručnjak za ponašanje pčela koji je ujedno i voditelj europskog projekta razminiranja Tiramisu vrijednog gotovo 15 milijuna eura.

Za razliku od pasa i štakora koji se ponekad koriste za traženje eksploziva, pčele su dovoljno lagane da ga ne mogu aktivirati.

Kezić kaže da će se dresirane pčele prirodno duže zadržavati nad poljima u kojima ima TNT-a, odnosno mina. Njihove aktivnosti mogu se pratiti infracrvenim kamerama i tako otkriti gdje se nalaze minska polja, ali ne i pojedinačne mine.

Huffington post ističe da će Hrvatska, kada se pridruži Europskoj uniji 1. srpnja, sa sobom uz ljepote akvamarinskog Jadrana, dubokih planinskih jezera i zelenih šuma, donijeti i brojna neraščišćena minska polja na kojima je poslije rata poginulo 316 ljudi, među kojima i 66 pirotehničara. Britanski Express piše da je u Hrvatskoj tijekom domovinskog rata bilo postavljeno oko 90.000 mina, a da nikada nisu napravljeni pošteni planovi njihova razmještaja. Također prenosi procjene da je oko 750 četvornih kilometara još uvijek pod njima te da je od početka ratova na ovim prostorima 1991. oko 2.500 ljudi poginulo zbog mina.

Huffington post prenosi AP i navodi primjer Mirjane Filipović koja je tužila hrvatsku vladu zbog toga što joj je dečko poginuo u neoznačenom minskom polju.

'Dok smo se vraćali držeći se za ruke, moj je dečko stao na minu', ispričala je 41-godišnjakinja i dodala: 'Bila je to strašna zaglušujuća eksplozija... tisuće šrapnela je poletjelo, a stotine su završile u mome tijelu. On je pronađen mrtav nekoliko metara dalje, a ja sam ostala sjediti na tlu u lokvi krvi.' Država je priznala grešku, no odšteta još nije određena.

Pčele imaju osjetilo mirisa mnogo bolje od ljudi

Znanstvenici smatraju da je osjetilo mirisa pčela, smješteno u antenama, najmanje jednako snažno kao i kod pasa. Antene su također osjetljive na dodir, okus, vlažnost, temperaturu, stres, razine CO2 i vibracije. Pčele mogu zapamtiti i prepoznati uzorke boja, pa čak i simetriju koja se obično povezuje s inteligentnijim oblicima života. Međusobno komuniciraju plesom, a naoružane su još i solarnim kompasom koji im omogućuje da zapamte gdje se što nalazi u odnosu na Sunce te sposobnošću da vide polarizaciju svjetla što im pomaže da saznaju gdje je Sunce čak i kada je prekriveno oblacima. Također imaju i unutarnji sat pomoću kojeg znaju kolike su udaljenosti prešle. Izviđači po dolasku u gnijezdo uz upute o lokaciji hrane dijele i uzorke radilicama koje će je otići prikupljati. Sve ovo omogućuje im da bez greške pronalaze put od košnice do obilnih obroka.