Inovativna medicina

Svjetski kirurzi u jednom danu izveli 13 ortopedskih operacija uz pomoć mješovite stvarnosti

10.02.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Microsoft kliničarima donosi rješenja mješovite stvarnosti i omogućuje kirurzima da poboljšaju medicinsku praksu tijekom operacije

Bio je to dan za pamćenje: čak 15 kirurga iz 13 zemalja izvelo je 13 ortopedskih operacija primjenjujući tehnologije mješovite stvarnosti u sklopu 24-satnog događaja. Kirurzi su virtualno surađivali koristeći Microsoft HoloLens 2 i Dynamics 365 Remote Assist, a vodio ih je profesor Thomas Grégory iz francuske bolnice Avicenne (AP-HP). Prvu operaciju pomoću mješovite stvarnosti profesor Grégory izveo je u prosincu 2017.

Svih 13 operacija profesor Grégory i njegov tim vodili su iz bolnice Avicenne, odakle je operacija 'obišla' niz zemalja: Francusku, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnoafričku Republiku, Ukrajinu, Njemačku, Belgiju, Maroko, Brazil, Boliviju, Meksiko, SAD i Veliku Britaniju.

HoloLens je bežični, holografski pametni uređaj s mješovitom stvarnošću. Povezuje se s aplikacijama i rješenjima kako bi omogućio ili poboljšao suradnju, inovacije i produktivnost. U usporedbi s prethodnim dizajnom, HoloLens 2 je lakši i ugodniji za nošenje. Tehnologija praćenja ruku i očiju otkriva gdje je kirurg usmjerio pogled, omogućavajući mu da radi s većom preciznošću.

'Mješovita stvarnost mijenja naše kirurške prakse. HoloLens 2 djeluje kao asistent i omogućuje nam da uz pomoć tehnologije standardiziramo operacije i učinimo ih sigurnijima', rekao je profesor Gregory.

'Ako postoji područje u kojem bi tehnologija trebala imati značajan utjecaj u služenju javnom interesu, onda je to zdravstvo', poručio je Charles Claestroupat iz francuskog Microsofta. 'Učinkovito korištenje tehnologije pridonosi globalnom napretku zdravstva; od iskustava pacijenata, preko prakse pružatelja njege, sve do pružanja sveobuhvatnijih i sigurnijih informacija.'

'U nekim zemljama u kojima je razina stručnosti viša, kirurzi imaju bolje rezultate u nekim specifičnim kliničkim slučajevima. Ovo iskustvo omogućilo nam je da učimo od drugih na novi način i poboljšamo svoje kirurške vještine', nije krio zadovoljstvo dr. Ashish Babhulkar, predstojnik odjela za ozljede ramena i sportske ozljede iz indijske bolnice Deenanath Mangeshkar.

'HoloLens će promijeniti način na koji operiramo. Počet ćemo ga koristiti za obuku naših budućih kirurga i za pružanje pomoći na daljinu. To je sasvim novi svijet za zdravstvenu industriju', poručio je dr. Rashed Alshaeel, direktor ortopedije i traume bolnice VPS Burjeel Medical City u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Uz 24-satni prijenos operacija, događaj je upotpunjen s 25 panela na kojima je više od 60 međunarodnih zdravstvenih profesionalaca raspravljalo o prednostima mješovite stvarnosti, umjetne inteligencije i tehnoloških inovacija za zdravstvo. Sav sadržaj koji se mogao pogledati tijekom jednodnevnog prijenosa događaja bit će dostupan na internetu.