Messier 83

[FOTO] Kamera koja otkriva najdublje tajne našeg svemira snimila fantastičan prizor galaksije Južno vatreno kolo

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 09.02.2021 13:17
  • Objavljeno 09.02.2021 u 12:27
Messier 83: Da bi se stvorila ova slika korištene su 163 DECam ekspozicije, s ukupnim kombiniranim vremenom ekspozicije dužim od 11 sati

Messier 83: Da bi se stvorila ova slika korištene su 163 DECam ekspozicije, s ukupnim kombiniranim vremenom ekspozicije dužim od 11 sati

Izvor: NOIRLAB / Autor: noirlab

Messier 83, M83, ili Južno vatreno kolo, prečkasta je spiralna galaksija u zviježđu Vodene zmije. Orijentirana je tako da gotovo u potpunosti licem gleda prema Zemlji pa njenu spiralnu strukturu možemo promatrati do fantastičnih detalja

Kamera tamne energije DECam, izvorno dizajnirana za istraživanje tamne energije, snimila je fascinantnu sliku Messiera 83, spiralne galaksije u Južnom vatrenom kolu. DECam je postavljen na 4-metarski teleskop Víctor M. Blanco u Međuameričkom opservatoriju Cerro Tololo (CTIO).

DECam je zapravo već završio svoj glavni posao; tamnu energiju je istraživao od 2013. do 2019. Iako umirovljen, radi i dalje, a prikupljeni podaci obrađuju se i javno su dostupni.

Messier 83, M83, ili Južno vatreno kolo, prečkasta je spiralna galaksija u zviježđu Vodene zmije. Orijentirana je tako da gotovo u potpunosti licem gleda prema Zemlji pa njenu spiralnu strukturu možemo promatrati do fantastičnih detalja.

Južno vatreno kolo, prečkasta spiralna galaksija u zviježđu Vodene zmije

Izvor: Društvene mreže / Autor: NOIRLabAstro

Galaksija je udaljena oko 15 milijuna svjetlosnih godina, što je čini astronomskim susjedom. Promjera je oko 50.000 svjetlosnih godina: za usporedbu, naša Mliječna staza ima promjer između 100 i 200 tisuća svjetlosnih godina.

Za ovaj spektakularni prizor pobrinulo se šest filtera na DECamu. Filteri astronomima omogućuju da odaberu u kojim valnim duljinama svjetlosti žele gledati nebo. To je presudno za znanstvena promatranja kada astronomi zahtijevaju vrlo specifične podatke o objektu.

Promatranje nebeskih objekata s nekoliko različitih filtara znači da se mogu odabrati različiti detalji. Na primjer, tamne vitice koje se uvijaju kroz galaksiju zapravo su tragovi prašine koji blokiraju svjetlost. Svijetlocrvene mrlje uzrokovane su pak užarenim, vrućim plinovitim vodikom koji ih identificira kao središta stvaranja zvijezda.

Prašnjavi tragovi i dinamički ionizirani plin imaju različite temperature pa su stoga vidljivi u različitim valnim duljinama. Filtri omogućuju zasebno promatranje i kombiniranje u jednu kompliciraniju sliku. Da bi se stvorila ova slika korištene su 163 DECam ekspozicije, s ukupnim kombiniranim vremenom ekspozicije dužim od 11 sati.

  • +2

Messier 83

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: DAMIAN PEACH

Sve je to urađeno u sklopu priprema za buduća promatranja Opservatorija Vera C. Rubin u sklopu NOIRLabovog programa snimanja vidljivog neba punih deset godina, počevši od 2023.

'Snimanje Messiera 83 dio je trajnog programa za stvaranje atlasa vremenski različitih fenomena u obližnjim južnim galaksijama', rekla je Monika Soraisam sa Sveučilišta Illinois, glavna istražiteljica za DECamova opažanja Messiera 83.

Opservatorij Cerro Tololo u Čileu

Opservatorij Cerro Tololo u Čileu

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: BABAK TAFRESHI

DECam je postavljen na četverometarski teleskop Víctor M. Blanco u Čileu. To je moćan instrument koji za snimanje slika koristi 74 vrlo osjetljiva CCD uređaja. Riječ je o tehnologiji koja se koristi za snimanje mobitelima, samo što su ovi u DECamu mnogo veći i posebno dizajnirani za prikupljanje vrlo slabe crvene svjetlosti iz udaljenih galaksija.

Ovo ambiciozno istraživanje ispitivalo je jedno od najvažnijih pitanja: zašto se naš svemir širi i ubrzava? Šest godina DECam je istraživao nebo, snimajući najudaljenije galaksije kako bi prikupio više podataka temeljem kojih će astronomi istraživati ​​naš ubrzavajući svemir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!