RUBNI TEREN

Hoće li apsolutna sloboda govora skupo koštati Elona Muska i X?

23.11.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Milijarder se s kritičarima i organizacijama koje upozoravaju na porast govora mržnje na bivšem Twitteru pokušava obračunati podizanjem sudskih tužbi, ali to bi se moglo pokazati kao pogrešan korak

Neki od najprepoznatljivijih brendova na svijetu odlučili su nastaviti oglašavati se na X-u unatoč porastu govora mržnje i antisemitizma te kontinuiranom širenju dezinformacija i desničarskih teorija zavjere.

Među njima su NFL, Walmart, Office Depot, New York Times, Washington Post, Economist, Formula 1... Svi navedeni brendovi inače ističu kako su protiv mržnje.

Otkad je prije nešto više od godinu dana Elon Musk preuzeo Twitter, omogućen je povratak korisničkih računa prethodno zabranjenih zbog uznemiravanja i zlorabe. Uklonjena je provjera izvora informacija i uveden je sustav označavanja s plaćanjem koji omogućava povećavanje vidljivosti rasističkih korisničkih računa.

Musk je također prigrlio i potpirivao teorije zavjere, tužio organizacije koje su ukazivale na porast govora mržnje na platformi koju predvodi, napao Georgea Sorosa i prijetio židovskoj organizaciji Anti-Defamation League.

Posljednjih dana Apple, Disney, IBM, NBCUniversal, Paramount, Fox Sports, tvrtka u vlasništvu Paris Hilton 11:11, Warner Bros. Discovery i drugi su obustavili svoje reklamne kampanje na X-u.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U X-u tvrde kako su uklonili mogućnost monetizacije za određene pronacističke račune i uveli sigurnosne kontrole robne marke koje bi trebale spriječiti prikaz njihovih oglasa uz nepoželjan sadržaj.

Musk je prošlog tjedna izazvao žestoku reakciju kad je podržao antisemitsku objavu koja je optuživala Židove za mržnju prema bijelcima. Taj je potez uslijedio nakon što je organizacija Media Matters objavila izvješće u kojem se navodi da se reklame za velike robne marke pojavljuju pored neonacističkog govora mržnje na X-u.

Umjesto isprike, Musk se obrušio na svoje kritičare. Podnio je tužbu protiv Media Mattersa. U toj organizaciji kažu kako ostaju pri nalazima iz izvješća i kako će se boriti protiv Muska na sudu. Prema mišljenju pravnih stručnjaka koje citira CNN, tužba obiluje nedostacima, a mogla bi dovesti i do neugodnih otkrića po Muska.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.