iskopčani sateliti

Musk priznao da je spriječio ogroman ukrajinski udar, Kijev kipi: 'Krv mrtve djece je na tvojim rukama'

08.09.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Vlasnik SpaceX-a Elon Musk navodno je dao upute svojim inženjerima da isključe satelit Starlink kako bi se spriječio tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu na Krimu. Musk ne negira ulogu u sabotaži ukrajinskog napada

Milijarder je tijekom noći odgovorio na te tvrdnje.

Reagirajući na post na Twitteru koji sažima priču - pod naslovom 'ELON SPRJEČAVA NUKLEARNI RAT?' - Musk je poručio da u područjima (Krim i okolica) o kojima se govori Starlink nije ni radio, pa tako SpaceX nije ništa deaktivirao.

Međutim nastavio je tvrditi da je, iako nije naredio inženjerima da isključe satelitski sustav, odbio ukrajinske molbe da ga uključe.

'Postojao je hitan zahtjev državnih tijela za aktiviranje Starlinka sve do Sevastopolja', rekao je.

'Očita namjera je bila potopiti većinu ruske flote na sidrištu. Da sam pristao na njihov zahtjev, tada bi SpaceX bio izričiti suučesnik u velikom činu rata i eskalaciji sukoba.'

Ovo priznanje da je učinkovito spriječio Kijev da zada značajan udarac zemlji koja ga je napala prije više od 18 mjeseci očekivano je potaknulo široku i ljutitu reakciju, piše Sky News.

Najoštrija kritika suosnivača Tesle stigla je iz samog Kijeva. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izdao je oštro sročeno priopćenje, u kojem ga zapravo optužuje za ubojstvo djece.

'Ponekad je pogreška puno više od obične pogreške', rekao je Mihailo Podoljak na Twitteru.

'Ne dopuštajući ukrajinskim bespilotnim letjelicama da unište dio ruske vojne flote koristeći se sustavom satelita Starlink, Elon Musk dopustio je ovoj floti da ispaljuje projektile Kalibr na ukrajinske gradove. Zbog toga stradaju civili, djeca, to je cijena koktela neznanja i velikog ega. Međutim i dalje ostaje pitanje zašto neki ljudi tako očajnički žele braniti ratne zločince i njihovu želju da počine ubojstva? I shvaćaju li sada da čine zlo i potiču zlo?'

Kao što je primijetio neki komentator, ovo predstavlja izrazito odstupanje u kijevskom odnosu prema Musku, od kojeg se prethodno naizgled nisu željeli otuđiti.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia